Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe zwemmen als je een bril draagt? 3 praktische tips

Hoe zwemmen als je een bril draagt? 3 praktische tips

Zwemmen is een geweldige manier om fit te blijven en plezier te hebben, maar voor brildragers kan het wat uitdagender zijn. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om dit probleem aan te pakken, waardoor je met helder zicht kunt genieten van zwemmen. We geven je zes praktische tips voor als je brildragend bent en graag wilt zwemmen:

3 praktische tips voor zwemmers die brildragend zijn:

1. Zwembril op sterkte

Een van de meest populaire keuzes voor brildragers zijn zwembrillen op sterkte. Deze brillen zijn vergelijkbaar met standaard zwembrillen, maar de lenzen zijn aangepast aan je specifieke oogsterkte. Dit zorgt voor helder zicht onder water zonder dat je een gewone bril of contactlenzen nodig hebt. Ze zijn verkrijgbaar in diverse sterktes en stijlen, waardoor er voor iedereen wel een passende optie is.

Voordeel is dat je alles ziet zoals je gewend bent, een nadeel is wel dat zwembrillen op sterkte een stuk prijziger zijn. Zeker als je veel zwemt en regelmatig je bril vervangt is dit niet altijd ideaal.

2. Zwemmen zonder correctie

Als laatste optie kun je ook kiezen om zonder zichtcorrectie te zwemmen, vooral als je zichtproblemen mild zijn. Als je de zwarte / blauwe streep op de bodem goed kunt zien en je ziet de andere zwemmers, kun je prima veilig zwemmen. Het is uiteraard mede afhankelijk van persoonlijke comfort en veiligheid, en is meer geschikt voor binnen zwemmen dan voor open water zwemactiviteiten. Voor navigeren in openwater is het toch wel fijn dat je goed kunt zien waar je heen gaat.

3. Contactlenzen in combinatie met een zwembril

Een andere optie is het dragen van contactlenzen (of daglenzen) in combinatie met een gewone zwembril. Deze methode biedt de flexibiliteit van contactlenzen en de bescherming van een zwembril. Het is dan ook veelgebruikt. Maar let wel, er zitten risico’s aan het dragen van lenzen met zwemmen. Zeker zonder zwembril is het niet aan te raden. Het is belangrijk om een goed passende zwembril te kiezen die voorkomt dat er water in je ogen komt, aangezien contactlenzen en chloorwater niet goed samengaan.

Als lenzen in contact komen met chloor-, zoutwater of andere bacteriën in het water zijn je ogen extra gevoelig voor infecties. Ook een duik in het zwembad met lenzen (zonder zwembril) kan ervoor zorgen dat je de lenzen gelijk kwijt bent.

Disclaimer: zwemmen met contactlenzen kan leiden tot infecties. Wees hier alert op. Niet alleen is het irritant, het kan mogelijk ook gevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat je contact opneemt met een oogzorgspecialist als je ongewone symptomen ervaart na het zwemmen met contactlenzen. Het zijn tenslotte wel je ogen. 

Kun je zwemmen met je bril onder je zwembril?

Op dit moment zijn er geen zwembrillen (bij mij) bekend die je kunt dragen over je normale bril. Het is belangrijk dat het montuur van de zwembril goed afsluit om te zorgen dat er geen water in je oog komt. Met een bril montuur verbreek je eigenlijk altijd dit vacuüm. Los nog daarvan kan het montuur beschadigen, extra snel slijten of verkleuren door zoutwater of chloor. Geen aanrader dus.

Trek je gewoon rustig schoolslag baantjes in een rustig zwembad, dan kun je wel gewoon zwemmen met je bril op. Deze inschatting kun je zelf altijd het beste maken. In buitenwater zal ik het niet snel aanraden. De kans dat je hem daar kwijtraakt en nog terugvindt lijkt me heel klein.

Ben jij brildragend en heb je nog andere praktische tips? Laat het me dan vooral weten: Melissa@zwemblog.com. Samen houden we de artikelen compleet en up tot date.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *