Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bidon Schoonmaken

Bidon Schoonmaken

Iedere sporter kent wel de vieze geur die je weleens tegenkomt in je bidon. Oeps… iets te lang niet schoongemaakt. Een bidon schoonmaken is iets wat er makkelijk bij inschiet en ook niet altijd even makkelijk is. Maar het is uiteraard wel belangrijk.

Je kunt ze natuurlijk in de vaatwasser zetten, of zelf schoonschrobben. Maar wat zijn nu echt de tips voor een bidon schoonmaken? We zetten ze voor je op een rijtje.

Bidon schoonmaken, Do’s

Tip 1: In de vriezer leggen.

Spoel je bidon schoon onder de kraan, droog deze goed af en leg hem dan een nachtje in de vriezer. Door de vrieskou dood je zo alle bacteriën.

Tip 2: Meewassen in de vaatwasser

De meeste bidons kun je prima schoonmaken door ze mee te wassen in de vaatwasser. Ook de dop kan meegewassen worden. Laat ze goed het programma meedraaien en goed drogen. Eventueel nog nadrogen op een droogrekje, zodat de binnenkant echt goed droog is.

Tip 3: Gewoon met de hand afwassen

Lekker old school, gewoon met een afwasborstel/ kleiner borsteltje en wat afwasmiddel de bidon goed schoonmaken met warm water. Goed afspoelen zodat alle zeepresten weg zijn. Afdrogen met een schone theedoek of keukenrol. Goed laten drogen en klaar is kees weer.

Tip 4: Gebruik een wattenstaafje

Zeker de dop kan kleine randjes bevatten waar de vaatwasser of je afwasborstel niet goed bijkomt. Een wattenstaafje is dan een praktische oplossing om het tutje of de randjes in de dop goed schoon te krijgen.

Bidon schoonmaken, Dont’s

Sommige dingen kun je dan weer beter niet doen als het gaat om een bidon schoonmaken, zoals:

Kokend water gebruiken

Met kokend water schoonmaken moet je echt niet doen. Het materiaal waarvan de bidon gemaakt is, is niet goed bestand tegen kokend water. Je bidon wordt er zwakker van en mogelijk komen er wat stoffen van het materiaal in het water. Laat het kokend water dus liever achterwege.

Stank uit je bidon krijgen

Oke, soms stinkt een bidon gewoon. Je kunt ze natuurlijk vervangen, maar dat is niet gelijk nodig. Er zijn nog wat makkelijke huis-tuin-en-keuken tips die je kunnen helpen om de stank eruit te krijgen voordat je deze definitief weggooit.

  • Gebruik een (halve) vaatwastablet. Je vult de bidon met water, voegt een halve tablet toe, laat een nachtje staan en spoelt de bidon dan weer uit.
  • Ook azijn doet dit kunstje, wel de andere dag je bidon goed weer afwassen met afwasmiddel om de azijn smaak uit je bidon te verwijderen.

Schimmel in je bidon?

Is je bidon in een nog ergere staat? Staat er zelfs schimmel in of blijft deze maar geuren. Er zijn ook middelen om nog grondiger bidons schoon te maken. Van speciale reinigingstabletten aan toe. Persoonlijk twijfel ik altijd aan de inhoud van dit soort tabletten en zou ik zeggen.

Better safe, than sorry, ga gewoon voor een nieuwe.

En leer ervan door de volgende keer je bidon eerder goed schoon te maken.

Voorkomen is tenslotte nog beter. En laat die bidons niet te lang in je tas of fiets zitten
(en dat laatste kan ik ook tegen mezelf zeggen ;)).

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *