Wat is een achtste triathlon?
Een achtste triathlon wordt ook wel een sprint triathlon genoemd. Het is de korte afstand binnen de triathlon. Hierbij geldt: 500m zwemmen, 20km gefietst en 5km hardlopen. Het is de ideale afstand waarmee veel triatleten en recreanten starten. Een leuke kennismaken met de sport en alles wat erbij komt kijken, zonder gelijk de vele trainingsuren te maken zoals bij de langere afstanden komt kijken.
Hoe lang doe je over een achtste triathlon?
Veel mensen vragen zich af naar wat voor inspanning je nu eigenlijk kijkt met een achtste triathlon. Dat is natuurlijk altijd lastig te voorspellen omdat het afhankelijk is van zoveel factoren. Maar er zijn natuurlijk wel wat stelregels. Voor een starter is dat vaak:
- 10 tot 12minuten zwemmen (rond of iets boven de 2min per 100m)
- 40 minuten fietsen (30km per uur gemiddeld)
- 30 minuten hardlopen (6min/km).
- Wisselen +/- 5 minuten voor 2 wisselzones
Met een tijd van rond de 1u 20/ 1u 25 heb je dan een aardige richtlijn. Maar eerlijk is eerlijk het gaat alle kanten op. Meer ervaren triatleten gaan veel sneller. De winnaar bij de mannen zit al snel op of zelfs net onder het uur. En als je door de uitslagen bladert van wat wedstrijden zie je ook genoeg recreanten die richting de 2u eindigen als eindtijd.
Trainingsschema en benodigde uren
Een achtste triathlon is relatief weinig intensief in benodigde uren. Ik schrijf bewust ‘relatief’, want het is natuurlijk maar net wat je referentiekader is. Voor een halve triathlon maak je al snel 8-12u per week, verdeeld over 6 dagen. Met een achtste kom je wel weg met zo’n 4uur per week, verdeeld over 4 dagen. Dat is voor menig recreant nog steeds veel. Maar in triathlon begrippen weinig ;).
Nu is er 1 voordeel. De basis in triathlon is, werk aan je conditioneel vermogen. Ofwel, maak veel uren op een lage intensiteit. Je komt dus niet 4 dagen in de week doodmoe thuis, maar bouwt rustig aan een goede basisconditie. Vanuit daar kun je verder bouwen, of in snelheid of in duur (of beide).
Benodigdheden achtste triathlon
Doordat triathlon natuurlijk uit drie sporten bestaat heb je vrij veel materialen nodig. Per onderdeel:
- Zwemmen
- Wetsuit (afhankelijk van temperatuur)
- Zwembril
- Badmuts (krijg je meestal van de organisatie, maar neem er 1 mee voor de zekerheid)
- Fietsen
- Fiets 😉
- Helm – Verplicht!
- Fietsbril
- Fietsschoenen en sokken
- Hardlopen
- Hardloopschoenen
- Petje of bril
Los daarvan neem altijd een handdoek mee om je voeten af te drogen na het zwemmen, evt. zonnebrand om nog voor de race te kunnen insmeren, een startnummerband en eten/drinken. Voor na de race kun je nog een trui of lange broek meenemen.
De meeste triatleten starten in een ’trisuit’. Dat is een pak waar je alle drie de onderdelen in kunt doen. Startende triatleten zwemmen ook regelmatig gewoon in hun zwembroek, fietsen daarmee en doen gewoon een shirtje aan. Dat mag allemaal.
Tip: Decathlon heeft een compleet assortiment aan triathlonmaterialen, goede kwaliteit en zeer goed betaalbaar.
Ga hier naar direct naar Decathlon triathlonwinkel
Hoe verder je komt, hoe meer je materiaal meestal met je mee groeit. De basis is meestal wel een goed sporthorloge (let op dat deze ook een triathlon profiel heeft, zelf draag ik een Garmin Fenix) tot aan een fietscomputer (ik gebruik de Garmin Edge 830) en hartslagband. En vergeet de meest fancy fietsen en wielen niet.
Lees tip: Triathlonfiets vs racefiets: Wat kun je het beste kiezen?
Overzicht wedstrijden
De meest overzichtelijke kalender vindt je op de website van de Nederlandse Triathlonbond. Toch worden er steeds meer triathlonwedstrijden georganiseerd buiten de bond om. Het blijft dus altijd een beetje googlen naar de wedstrijden die georganiseerd worden. Maar er zijn ieder jaar genoeg kalendersonline te vinden.
Ben je starter dan zijn er organisaties die speciale ‘rookie’ series hebben. Hier kun je je voor inschrijven als je nog startend bent. Je start dan met wat meer gelijkgestemde en vooral in snelheid kan dit heel wat schelen. Ben je dus nog niet zo vertrouwd op bijvoorbeeld op de fiets, dan is dit een mooie serie om mee te starten zonder voorbij gereden te worden door fietsers die 40+ km/u gaan.
Daarnaast zijn er ook lokale kleinere initiatieven die een achtste triathlon organiseren.
Starten met triathlon
Wordt een achtste triathlon jouw eerste triathlon? Lees dan zeker dit stukje nog met wat praktische tips. Wil je nog beter aan de start verschijnen? Lees dan ons ebook ‘starten met triathlon‘. Hier nemen we je in detail mee in alles wat erbij komt kijken. Zodat je echt goed voorbereid aan de start staat. Ongeacht of je nu start met een achtste of andere afstand. Zo voorkom je de meeste beginnersfouten en leer je veel tips van onder andere een professioneel triathlon coach.
Tot slot, nog wat andere praktische tips:
Voeding
Een achtste triathlon kun je in principe prima zonder sportvoeding. Zeker als je snel bent en je zit rond een uur heeft je lichaam niet iets specifieks extra nodig tijdens de race. Vooraf goed eten en achteraf aanvullen is voldoende. Verwacht je er veel langer over te doen, dan kun je een sportgel nemen op de fiets of iets klaar leggen in de wisselzone.
Oefen de wissel
De wissel is misschien wel het meest onderschatte onderdeel van veel startende triatleten. Oefen dit dus een paar keer. De wissel van fietsen naar lopen is er 1 die je benen wel even gaan voelen. Maar vergis je ook niet in de wissel van zwemmen naar fietsen. Van een horizontale ligging ineens gaan staan (en rennen) kan zorgen voor duizeligheid. Het helpt als je dit een paar keer hebt ervaren en weet wat jezelf het beste kunt doen om er zo goed en snel mogelijk doorheen te komen.
Hoe werkt een triathlon wissel? 10 tips voor een snelle wissel
Tot slot, veel plezier! En pas op… het is verslavend 😉