Zoek
Sluit dit zoekvak.

Positief blijven tijdens de trainingen – 3 belangrijke vragen

Positief blijven tijdens de trainingen – 3 belangrijke vragen

Een groot deel van sportprestaties zit hem niet in de inzet tijdens de sport. De vraag is hoe presteer je op momenten dat het erop aan komt. Is een baantje verloren als er 2 dingen misgaan, of zie je nog heel veel kansen omdat de baan nog lang is? Kun je focussen? Weet je de aandacht bij jezelf te houden? Of laat je je makkelijk afleiden? 

Ik ben duidelijk iemand van de laatste categorie. Zelfdiscipline en doorzettingsvermogen heb ik genoeg. Maar aan mijn mentale sport hardheid mag nog wel wat gesleuteld worden. Dat heb ik al heel vaak gemerkt de afgelopen maanden. Het is misschien wel de rode draad in heel dit avontuur. Dat met een dosis pessimisme, maakt het (vooral voor mijn omgeving) niet altijd makkelijker. 

Tijd om aan te pakken!

Ik koop het boek ‘the champions mind’ en ga mezelf inlezen. Je weet maar nooit. Soms hoeft een boek maar 1 tip te bevatten om voor jezelf vooruit te komen. Alle beetjes helpen.

€14,03
Op voorraad
Bol.com

Stel jezelf 3 vragen:

In het boek kom ik tegen dat het goed is je na elke training drie vragen te stellen en de antwoorden ook op te schrijven:

  1. Wat heb ik gedaan dat goed was? 
  2. Wat wil ik graag verbeteren?
  3. Welke veranderingen zijn nodig om op mijn best te worden? 

Vragen die me ontzettend helpen. Ik ben altijd bezig met meer en verder. Het is eigenlijk nooit goed genoeg. Ondanks dat ik probeer stil te staan bij de stappen vooruit, verlies ik mezelf al snel in wat beter kan en moet. Ik ben duidelijk resultaat gericht en dat maakt voldoening uit het proces halen zo lastig. 

Positieve feedback

Vanaf april 2019 besluit ik daarom om mijn schema’s na het zwemmen te voorzien van feedback. Om de druk niet te hoog te maken voor mezelf (ik ‘moet’ al zoveel) hoef ik ze niet allemaal te doen. Maar regelmatig even reflectie op mijzelf gaat me wel helpen positief te blijven. Plus het is ontzettend leuk om na een tijd eens terug te bladeren en dan nog beter de vooruitgang te zien. 

Door juist stil te staan en mezelf te dwingen om positieve punten op te schrijven ga ik anders naar mijn trainingen kijken. Het is een vast moment van reflectie geworden. En ook al schrijf ik het niet altijd op (vaak wel), dan nog probeer ik er in de auto even over na te denken. De andere twee punten geven me richting om mezelf te verbeteren. Maar het helpt ook om het niet te negatief te verwoorden. Van ‘het ademen 1:4 lukt niet’, naar ‘meer oefenen op 1:4 te ademen’. Dat iets nu niet lukt, zegt natuurlijk niets. Het gaat erom wat je er mee doet.

“Pas dan zie ik vaak dat ik wel degelijk vooruit ga.” 

Op het schema schrijf ik mijn gezwommen tijden en belangrijke zaken die ik er van heb onthouden. Of ik bv moe was of juist niet en aandachtspunten op bijvoorbeeld mijn techniek. Op de achterkant zet ik in 3 punten de antwoorden op bovenstaande vragen.

Gewoon om even bewust te zijn van de goede zaken uit een training en positief ingesteld te zijn en blijven. 

Wat doe jij om jezelf gemotiveerd te houden en positief te blijven? 

 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *