De Garmin Fenix 6 is het ultieme premium multisporthorloge van Garmin. Althans. Dat zeggen ze zelf. Het heeft nog net wat meer functies dan de Garmin Forerunner 745 en is vooral verkrijgbaar in veel meer uitvoeringen. Op dit moment zijn er maar liefst 28 modellen / variaties binnen de Garmin Fenix 6 series. Drie edities, drie maten en de beschikbaarheid over wel of geen premium features ( zoals Trendline Popularity Routing, PacePro, skikaarten en de mogelijkheid om muziek vooraf te laden). Iedere editie heeft ook weer net zijn eigen kleuren.
Tijd voor een review dus van dit uitgebreide horloge. Nadat ik eerder de forerunner 745 en de Garmin swim 2 testte. Kocht ik zelf uiteindelijk de Garmin Fenix 6s. Het betreft dus geen gesponsord artikel, maar mijn eigen ervaringen en eigen investering ;).
Het design van de Garmin Fenix 6s
Allereerst. Ik maakte de keuze om voor een Fenix te gaan op basis van de looks. De Forerunner heeft voor mij in principe voldoende functionaliteiten, zoals een triathlon optie en vele sportprofielen. De extra functies die de Fenix verder heeft zijn leuk, maar voor mij niet noodzakelijk. Daarentegen vind ik het uiterlijk van de Fenix stukken eleganter en vooral is de S versie (kleinere maat)vrouwelijker dan de Forerunner. Ik vind het oprecht een mooi (sport)horloge en dat is van de meeste top sporthorloges niet te zeggen die zijn toch wat log en snel te groot voor smalle polsen.
Sportprofielen Garmin Fenix 6s
De functionaliteiten van de Garmin Fenix 6s zijn eindeloos. Van kleurrijke (GPS) kaarten, skikaarten en routes tot muziek, betalingen en telefoonmeldingen. Er is eigenlijk niets te bedenken dat dit horloge niet heeft. Als zwemmer / triatleet gebruik ik zelf met name de sportprofielen rondom hardlopen, fietsen (zowel binnen op de fietstrainer als buiten) en zwemmen.
Hardlopen
Voor het hardlopen heb je diverse keuzes uit profielen. Van het standaard hardlopen en wandelen, maar ook trail run, track run (atletiek baan), ultra hardlopen, loopband, virtual run, indoortrack en hiken. Als hardloper kun je dus je hart maar ophalen met deze profielen.
Wielrennen
Ook voor het fietsen zijn er diverse profielen te kiezen. Zoals binnen of buiten fietsen. Als je kiest voor binnen fietsen, zoals op een fietstrainer kun je het horloge onder andere koppelen met een Tacx fietstrainer (Tacx is ook van Garmin). Het aansluiten gaat feilloos en je hartslaggegevens worden zo eenvoudig naar bijvoorbeeld Zwift gestuurd. Zo kun je alle data in 1 scherm zien.
Zwemmen
De zwemprofielen zijn identiek aan de andere horloges. De Fenix 6 heeft geen extra feautures. Handig is de ‘oefenlog’ stand waarop je techniekoefeningen toch kunt laten meetellen in je meters. Je zwemt je techniek en geeft daarna in hoeveel meter techniek je hebt gezwommen. De betrouwbaarheid van de zwemdata blijft wisselvallig. Vooral als je veel techniek zwemt en regelmatig afwisselt van slagen kan het horloge er weleens naast zitten. Ik heb overigens nog nooit een horloge getest wat daarin wel helemaal accuraat was.
Overige sporten
Naast een zeer uitgebreid overige profielen kun je ook nog een eigen profiel toevoegen. Staat er dus een sport niet tussen, kun je hiervoor nog een eigen profiel aanmaken. Zo heb ik paardrijden nog zelf toegevoegd. Maar los daarvan is het zeer uitgebreid met klimmen, zwemloop, bouldering, skiën, snowboarden, surfen, golfen, roeien, tot aan varen en expedition aan toe. Los van sporten is het horloge ook een mooie begeleiding als het gaat om ontspanning. Zo kent het een yoga profiel, met daarin zelfs begeleiding voor oefeningen. Je horloge helpt je dus door een Yoga workout. Ook ademhaling is een profiel, door middel van ‘breathwork‘ oefeningen kun je zo ontspannen en werken aan je ademhaling. Hoe relaxt ;).
Deze grote diversiteit aan sporten is ook juist waar de Fenix zich onderscheid met de andere Garmin sporthorloges. Namelijk de uitgebreide kaarten functionaliteiten die dus goed toegepast kunnen worden tijdens sporten waar dit wordt gevraagd (hiken, wintersport (off-piste), expedition etc). Ook golf en golfkaarten is uniek van de Fenix. Is dit je sport? Dan is de Fenix absoluut jouw horloge.
Koersen & Fenix
Zelf ben ik erg fan van de ‘koersen’ optie. Via de Garmin Connect app kun je een route maken, of door Garmin een voorstel laten doen en deze uploaden naar je horloge. Tijdens het fietsen begeleid het horloge je zo op de route. Ideaal als je (nog) geen fietscomputer hebt. De eerste keer vond ik het wennen. Heel de tijd op mijn horloge kijken. Maar na een paar keer gaat het stukken beter. Het horloge gaat trillen en piepen voordat er een afslag komt in de route. Hoor je niets, ga je rechtdoor.
Ook het scherm is groot genoeg om te kunnen zien hoe de route loopt. Werkt echt heel fijn. Je kunt deze functie overigens ook gebruiken voor het hardlopen of mountainbiken. De koersen functie zit standaard in de Garmin Connect app, maar niet alle Garmin sporthorloges hebben een GPX mogelijkheid om ook de route echt te kunnen volgen op je horloge. Heb je geen horloge met GPX dan kun je de ‘koersen’ functie enkel gebruiken in combinatie met een Garmin fietscomputer.
Betalen met je horloge
Een andere optie is contactloos betalen via je horloge. Vooraf wilde ik dit niet. Is het wel veilig? En hoe gaat dat dan? Ik was duidelijk een beetje terughoudend. Totdat ik op een dag tijdens het hardlopen heel erg graag naar het toilet wilde en het restaurant een betaling hiervoor vroeg. Geen pinpas bij, niets. Maar wel mijn horloge om. Je snapt dat toen ik thuis kwam ik gelijk de betaling functionaliteit heb gekoppeld. Sindsdien ben ik om. Meer nog dan dat ik mijn telefoon bij heb, heb ik mijn horloge altijd aan. Je beveiligt de functionaliteit gewoon met een pincode, dus het is niet dat je heel makkelijk een betaling kunt uitvoeren. Nog niet alle banken zijn aangesloten op deze functionaliteit, maar de grootste Nederlandse banken wel. Het werkt ideaal!
Garmin Connect – de App
De Fenix 6s koppelt naadloos met de Garmin Connect app. Alles over de functionaliteiten van deze app kun je lezen in mijn blog: Garmin sporthorloges, de ultieme review. Waar ik alle mogelijkheden van de app uitgebreid beschrijf. Zoals het volgen van workouts en koersen die je vervolgens weer op je horloge kunt uitlezen. Garmin connect is zowel uit te lezen op een goede app op je telefoon als op desktop. Op desktop kun je net wat makkelijker de ‘koersen’ maken voor een leuke hardloop of fietsroute. Verder vind ik de mobiele app uitstekend.
Andere functionaliteiten
Het horloge zit zo vol functionaliteiten dat ik ze eigenlijk niet allemaal apart kan benoemen. Wat er uitspringt is de levensduur van de batterij. Ik laad mijn horloge maximaal 1 keer per week op. Ik heb het horloge ondertussen bijna een jaar en nog steeds is de levensduur van de batterij uitstekend. Gaat hij onder de +/- 15% dan krijg je een signaal of hij op de spaarstand zal gaan, zodat de batterij nog langer meegaat. Je verliest dan wat gezondheidsmetingen (zoals continu hartslagmonitoring) maar daardoor gaat de batterij wel langer mee.
Smartphone meldingen kunnen worden ingelezen op het horloge. Whats-app berichtjes of inkomende oproepen, tot aan veiligheidsmeldingen bij ongeval (ongevallendetectie) en het koppelen van muziek met meer dan 2000 nummer die opgeslagen kunnen worden.
Conclusie Garmin Fenix 6s
De eindconclusie is dat ik heel erg tevreden ben met mijn keuze om te gaan voor de Garmin Fenix 6s. Een stijlvol sporthorloge wat je heel de dag door kunt dragen zonder het idee te hebben dat je echt een sporthorloge om hebt. Bomvol data en alles wat je wilt meten kan het horloge wel meten. Het integreert naadloos met losse hartslagbanden of de Tacx fietstrainer.
Er is eigenlijk maar 1 nadeel te benoemen en dat is dat de GPS niet altijd top werkt. Vooral in het hardlopen heb ik regelmatig dat het horloge zijn signaal kwijt is. Dan ga je van je standaard hardlooptempo naar ineens 2min/km hoger. Zeker als je van de polder ineens loopt naar een stuk met veel bomen verliest het horloge makkelijk zijn signaal. Goed, ondertussen weet ik dat dit dus een GPS fout is, maar voor de prijs van het horloge zou je het niet verwachten.
Uiteindelijk kloppen de hardlooptijden wel, omdat het wordt gecorrigeerd in de meters die volgen. Daarin wordt dan ineens een hoger tempo aangegeven dan je loopt. Het gemiddelde blijft dan overeen komen. Desondanks zou dit een verbeterpunt kunnen zijn. Mij zou het er in ieder geval niet van weerhouden om het horloge te kopen. Omdat het gewoon een heel mooi veelzijdig horloge is met een lange levensduur op de batterij.