Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oceanman

Oceanman

Wil je eens een hele gave openwater wedstrijd zwemmen? Oceanman Swim races zijn de plek om eens te kijken. Een internationale organisatie die oopenwaterwedstrijden organiseert. Sinds 2015 doen zijn dit op de mooiste plekken in de wereld. Wel 1 nadeel (of voordeel als je van reizen houdt ;)) er is geen Oceanman in Nederland of Belgie. De dichtstbijzijnde voor ons liggen allemaal verder weg in Europa. Zelf heb ik de eer om Oceanman Italy te hebben mogen zwemmen. Op het eiland Sicilië. In deze blog neem ik je mee in alles over Oceanman, mijn voorbereiding en ervaringen.

Wat is Oceanman?

Oceanman is een reeks openwaterzwemwedstrijden die internationaal worden georganiseerd en waarbij zwemmers uit verschillende delen van de wereld de uitdaging aangaan om lange afstanden in open water af te leggen. Deze wedstrijden worden vaak gehouden in prachtige en uitdagende omgevingen, zoals zeeën, oceanen, meren en rivieren. De Oceanman-wedstrijden trekken zowel professionele openwaterzwemmers als enthousiaste amateurs (zoals ik ;)) aan.

De wedstrijden variëren in afstand en moeilijkheidsgraad, waarbij sommige evenementen kortere afstanden aanbieden, zoals 2 kilometer (mijn afstand), terwijl er ook extreme lange afstanden worden gezwommen, zoals 25km. Deelnemers moeten niet alleen fysiek sterk zijn, maar ook goed kunnen navigeren in open water en omgaan met de uitdagingen die de natuurlijke omgeving met zich meebrengt, zoals golven, stromingen en wisselende weersomstandigheden. De wedstrijden zijn begeleid en altijd met zwemboei.

Oceanman-wedstrijden bevorderen niet alleen de competitie en prestaties in open waterzwemmen, maar benadrukken ook het belang van bewustwording en behoud van de oceanen. Deze evenementen staan voor respect voor natuuruur en water.

Locaties

Oceanman wordt over de gehele wereld georganiseerd. De bekendste in Europa zijn:

  • Italie, Sicilie
  • Spanje, Ibiza

Een volledig overzicht van alle racelocaties kun je hier vinden: https://oceanmanswim.com/races/

Voorbereidingen openwaterwedstrijd

Eerlijk is eerlijk ik mocht mee op uitnodiging van arena. Dat betekent dat ik ongeveer zes weken vooraf wist dat ik mee zou gaan. arena was hoofdsponsor van Oceanman Swim in ieder geval 2023 en door onze samenwerking was ik uitgenodigd om met ze mee te gaan.

Ben jij fan van arena artikelen of wil je graag iets proberen? Met de code ‘MELISSA2024’ krijg je 10% korting in de webshop van arena: ga hiervoor naar www.arenabenelux.nl

Mijn voorbereiding was dus vrij last minute. Afhankelijk van het land van deelname kunnen er specifieke eisen gelden. Zo was een medische verklaring voor mijn deelname in Sicilie verplicht. Nu stelde dat niet heel veel voor, gewoon een handtekening van een huisarts / sportarts dat ik ‘fit to compete’ ben. Mijn huisarts wilde echter niet meewerken en zo had ik toch nog wat paniek om dit voor elkaar te krijgen. Iets om rekening mee te houden om misschien toch mijn sportmedische keuring wat meer up to date te houden. Zodat een verklaring, normaliter, geen probleem meer vormt.

Verder besloot ik om vijf weken vooraf nog extra te gaan zwemmen met zwemschema’s. Deze liet ik uiteraard maken door Casper Hut. De trainer die ook de zwemschema’s schrijft voor Zwemblog. Had ik de illusie om echt nog veel beter te worden in deze paar weken? Nee dat niet, maar door de intensiteit van zwemmen weer wat op te schroeven merkt ik dat ik toch weer makkelijker mijn techniek en kracht opbouwde. Muscle memory blijft toch zitten, dus je pakt het altijd sneller weer op. Daarbij is het mentale aspect ook wat waard ;).

Verder deed ik geen specifieke openwater voorbereidingen. Als ik wat langer de tijd had gehad, had ik me wellicht ingeschreven voor wat leuke zwemtochten. Maar die tijd had ik niet meer.

Ervaringen Oceanman Swim Italië

En dan de wedstrijd zelf. Ik deed mee aan Oceanman Italy, in Sicilie (Palermo). Een prachtige omgeving met helder blauw (rustig) water. Je zwemt de 2km in de baai, ons parcours was een driehoek. Een rustige dag, dus weinig golfslag, in het heldere water en niet al te diep de zee in. Het was absoluut prachtig. Al zwemmend visjes kijken (oke, als je er toch bent moet je er van genieten toch?). De mannen en vrouwen starten apart, een kleine 5 minuten tussen elkaar. De langzaamste mannen haal je dus in. In 2023 waren er ruim 200 deelnemers. Van absolute topzwemmers, tot parazwemmers en een grote groep recreanten. Ik deed in de middelmoot mee. En ik zou zo weer mee doen.

Was het dan alleen maar positief? Nee hoor, het was natuurlijk wel in Italië ;). Tijden zijn indicaties. 10u starten, betekent net zo goed half 11 starten. Medailles waren kwijt, uitslagen werden regelmatig nog gewijzigd en de repen die in onze racebag zaten bleken over de datum te zijn. Tot slot werden de uitslagen gepubliceerd op een Italiaanse website die we (als we het niet hadden nagevraagd) nooit van zijn leven hadden gevonden. Qua dat betreft kan de website van Oceanman nog wel wat verbeteringen gebruiken. Maar uiteraard heeft de Italiaanse manier van doen ook zijn charme, en zal het me er zeker niet van weerhouden om nog eens mee te doen.

Aanrader dus? Absoluut!

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *