Zoek
Sluit dit zoekvak.

ijzeren man zwemmen – prachtige zwemlocatie in noord-brabant

ijzeren man zwemmen – prachtige zwemlocatie in noord-brabant

De IJzeren Man, is een zandafgravingsgebied uit maar liefst 1890 en later een recreatieplas geworden in de bossen bij Vught in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is een prachtig natuurgebied waar iedere openwater zwemmer prachtig kan zwemmen. Een groot voordeel is dat het een grote plas is, maar dat het nergens echt diep is (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Galderse Meren). Er zwemmen geen vissen. In het midden van het meer ligt een klein eilandje en het water is helder.

Gemiddeld genomen is het zwemwater bij de IJzeren man slechts 1.5m diep. 

IJzeren man zwemmen

Bij IJzeren man zwemmen kan perfect. Het is een goede openwater zwemlocatie en staat dan ook in de wijde omgeving goed bekend. Het is schoon, geen vissen, helder water en genoeg sociale controle. Het ligt in een prachtig natuurgebied omgeven door bossen. Het is dus niet alleen mooi zwemmen, maar ook prachtig vertoeven, bijkomen en ideaal gebied voor een mooie loop- en/of fietstraining.

Praktische tips

Praktisch gezien is de meest gebruikelijke manier om je auto te zetten bij IJzeren man Vught restaurant. Je kunt hier gratis parkeren. Let wel, de toegang tot het recreatiegedeelte is betaald. Je bent dan op het strand gedeelte en kunt vanaf hier gaan zwemmen. Ook leuk, je kunt een waterfiets, kano of bootje huren, zodat iemand bv mee kan varen. Een gedeelte voor kinderen is afgezet met lijnen. Als openwater zwemmer, zwem je buiten de lijnen en kun je zo het gehele meer over of rond zwemmen.

Wil je niet betalen, dan kun je ook zwemmen. Je kunt dan zelf een plekje kiezen rondom het meer waar je via de boskant erin loopt. Er zijn genoeg ‘olifantenpaadjes’ te vinden om zo zelf te gaan zwemmen, zonder dat je entree hoeft te betalen (en je dus ook geen gebruik maakt van de faciliteiten van het recreatiegedeelte).

Veiligheid

De IJzeren man staat bekend als een veilig zwemgebied. Door de geringe diepte van het gehele meer kun je eigenlijk overal veilig zwemmen. Hierin zijn geen bijzonderheden. De waterkwaliteit wordt gemeten en is terug te vinden op zwemwater.nl

Zover bekend is er al jaren geen sprake van blauwalg of zwemmersjeuk. Je kunt dus veilig gaan zwemmen.

Wedstrijden en zwemvereniging

IJzeren man Vught heeft zwemvereniging Dommelbaarzen die openwater trainingen verzorgt in het meer. Het officiële seizoen start eind mei. Ze hebben een eigen verenigingsgebouw met douches en omkleedruimtes. Om mee te mogen trainen dien je lid te worden van de vereniging. Incidenteel wordt er ook een openwater zwemwedstrijd georganiseerd of een ander evenement.

IJzeren man – adres

Het parkeeradres van het recreatiegedeelte is:

Boslaan 49
5263 NX Vught

Hier kun je ruimschoots gratis parkeren.

IJzeren man Vught – Recreëren en horeca

IJzeren man Vught staat vooral bekend om het recreatie en horeca gedeelte. Het is een prachtige plek voor een dagje aan het water, heerlijke vertoeven op het terras van geweldige horeca, mooie bruiloftslocatie en genoeg te doen. Van een waterfiets huren tot een klimbos. Om het recreatiegedeelte binnen te komen dien je een ticket te kopen. Deze is online te bestellen of ter plekke te kopen. Ideaal dus om met je gezin naar toe te gaan, en openwater zwemmen en recreëren met elkaar te combineren.

IJzeren man restaurant

Zelf ben ik een trouwe bezoeker aan het restaurant van Strandbad IJzeren man. Zowel binnen als buiten is het mooi modern ingericht. Leuke bediening, schoon en gevarieerd menu. Ik kom er al jaren graag. Het uitzicht is prachtig. Zowel voor zakelijke lunches kom ik er als met vriendinnen om een gezellige dag te hebben. Het restaurant ligt naast het recreatiegedeelte.

IJzeren man klimbos 

Naast het restaurant / horeca gedeelte en het recreatiegedeelte is er ook een klimbos. Een klim- en nettenpark. Je hoeft je dus echt niet te vervelen als je hier naar toe rijdt.

Zwemmen in de IJzeren man is dus, als je het mij vraagt, echt een aanrader.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *