Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Regels banenzwemmen

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Je zou het misschien niet zo 1.2.3 verwachten en een bordje met de regels zul je ook niet zo snel zien in een zwembad. Maar wist je dat er wel degelijks regels zijn als het gaat om banenzwemmen.

Regels banenzwemmen

De regels voor banen zwemmen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke zwembad of de locatie, maar hier zijn enkele algemene regels die vaak van toepassing zijn:

  1. Zwemrichting (altijd rechts van de baan): In de meeste zwembaden wordt van banen gezwommen in één richting, bijvoorbeeld altijd met de klok mee. Ofwel rechts van de streep zwemmen. Houd je aan deze richting om botsingen met andere zwemmers te voorkomen. Zwem zover mogelijk rechts, zodat andere zwemmers je ook makkelijker kunnen inhalen.
  2. Een keerpunt wordt juist links ingezet: Keren doe je daarentegen weer links of in het midden. Zo hinder je de zwemmer achter je het minst. Dus net voordat je bij het einde komt, sorteer je voor naar links (wel even checken dat niemand je net wilt inhalen) en daar draai je je keerpunt en zet je weer gelijk af aan de goede kant. Je zwemt dus direct weer rechts.
  3. Kies de juiste baan: Zwembaden hebben vaak verschillende banen met verschillende snelheden. Kies een baan die overeenkomt met je zwemvaardigheden en -snelheid, zodat je geen opstoppingen of vertragingen veroorzaakt.
  4. Pauzes: Als je een pauze wilt nemen, verlaat dan de baan aan de zijkant, zodat andere zwemmers ongestoord kunnen doorgaan. Ga zeker niet met elkaar lekker ‘hangen’ aan de rand en blokkeer hiermee de mogelijkheid voor andere zwemmers om goed te keren en de afzet van de muur te gebruiken.
  5. Inhalen: Als je iemand wilt inhalen, tik dan voorzichtig op hun voeten om aan te geven dat je erlangs wilt zwemmen. Wanneer je wordt getikt, laat dan ruimte vrij en geef de andere zwemmer de gelegenheid om je in te halen. Het is geen signaal om harder te gaan zwemmen.
  6. Veiligheid: Zwem altijd op een veilige en verantwoordelijke manier. Houd toezicht op kinderen, let op je omgeving en respecteer de aanwijzingen en regels van het zwembadpersoneel.
  7. Gebruik van materialen: Als je tijdens het banen zwemmen trainingsmateriaal gebruikt, zoals zoomers of een kickboard, zorg er dan voor dat je andere zwemmers niet hindert.

Ongeschreven regels banenzwemmen

Naast de duidelijke regels. Zijn er ook net zoveel ongeschreven regels rondom banenzwemmen. Niet verplicht, maar maken het zwemmen wel net zo leuk voor iedereen.

  • Start nooit net voor iemand anders. Maar neem afstand van elkaar. Alleen als je echt zeker weet dat jij sneller bent dan de zwemmer die eraan komt mag je voor. Maar in alle andere gevallen wacht je gewoon netjes.
  • Borstcrawl en schoolslag gaat slecht samen in 1 baan. Zwemmen er veel borstcrawl zwemmers in een baan en wil jij (ondanks je snelheid) met schoolslag in dezelfde baan, besef je dan dat je veel ruimte inneemt. Een schoolslag zwemmer is lastig in te halen. De benen slaan ver uit en een trap kan aardig pijn doen. Uit coulance zwemt een schoolslag zwemmer daarom zelden in dezelfde baan als een borstcrawl zwemmer.
  • Matig je snelheid als je wordt ingehaald. Het is verleidelijk om net een tandje bij te doen, maar galanter is het om net een een klein stukje terug te gaan zodat de zwemmer er snel voorbij kan en je beide weer in een goed ritme verder kunt.
  • Kletsen is gezellig, maar kies je plek. Sommige zwembaden hebben ‘babbelbanen’. Dubbele banen waar je heerlijk met elkaar kunt kletsen. Aan de kant hangen kan en mag, maar doe het niet te lang en hinder geen zwemmers. Vooral zwembaden waarbij je kunt staan zijn gevoelig voor hele groepen kletsers. Wees bewust van mensen die wel willen zwemmen en ga netjes aan de kant.