De Garmin Forerunner 745 is 1 van de multisport horloges binnen de Garmin sporthorloges. En ook dit horloge heeft uitgebreide zwemfunctionaliteiten. Eerder testte ik al de Garmin Swim 2 en de prestaties binnen het zwemmen. Nu is het de beurt aan de Forerunner 745.
Allereerst de Garmin Swim 2 is een basis horloge, specifiek gericht op de zwemsport. De Swim 2 heeft geen triathlon opties en slechts beperkte andere sport opties (wel hardlopen en fietsen). Dit horloge bevind zich dan ook in een andere prijsklasse dan de Forerunner 745. De functionaliteiten bij de Forerunner 745 zijn dan ook vele malen uitgebreider met meer sportprofielen (zoals triathlon of swim-run). In die zin is een eerlijk vergelijk niet mogelijk en richt ik me dus ook vooral op de prestaties van de Forerunner 745.
Garmin Forerunner 745 horloge
De Garmin Forerunner is ontwikkelt als hardloop- en triatlonhorloge. Het heeft dan ook zeer veel hardloopprofielen:
- Hardlopen
- Lopen op de (atletiek) baan (NIEUW, het horloge herkent in welke baan je loopt en wat de afstand dan is)
- Loopband
- Indoor track
- Virtuele run
- Trail run
- Zwemloop
- Hiken
- Wandelen
- Triathlon
Voor de hardloper / triatleet is dit dus het horloge waar je je hart mee kunt ophalen. Leuk is dat het horloge bij start van het hardlopen een advies geeft voor een workout op basis van je eerdere prestaties en gegevens. Het horloge is in staat om een trainingsstatus weer te geven en op basis hiervan advies te geven in het sporten.
Op basis van je VO2 max (wordt enkel gemeten tijdens het hardlopen) wordt ook een raceprognose afgegeven voor de tijden die je zou kunnen lopen tijdens een 5km, 10km, halve en hele marathon.
Tot slot geeft het na iedere workout een advies voor hersteltijd. Dit op basis van je hartslaggegevens, slaap- en hersteltijd. Voor een accurate meting is het dan wel noodzakelijk dat je het horloge dag- en nacht draagt.
Note: Ondanks deze handige meetfuncties, is het belangrijk om je hier niet op blind te staren. Je eigen lichaam, gevoel en trainingsschema blijft het belangrijkste. Laat je nooit leiden (of afleiden) door je horloge.
Overige sportprofielen
Naast de vele hardloopprofielen is het horloge zeer uitgebreid met ook andere sportprofielen. Voor het zwemmen kent het zwembadzwemmen en openwaterzwemmen, maar naast het zwemmen nog veel meer. Denk aan fietsen, indoor fietstraining, krachttraining, cardio, indoorroeien, triathlon, skiën, snowboarden, surfen, roeien, yoga, pilates, klimmen en nog veel meer.
Garmin connect app
Net als de andere horloges of sportdevices van Garmin koppelt het horloge met de Garmin Connect App. Synchroniseren gaat automatisch en zeer snel. Vanuit de app kun je alle data nog beter bestuderen en inzien. Maar ook op het horloge zelf kun je de basis data al bekijken. Ik ben echt gek op de Garmin Connect App. Zoveel functionaliteiten, makkelijk in het gebruik en vooral het snel synchroniseren maakt het gebruik heel prettig.
De app synchroniseert ook direct met Strava, zoals (als je wilt) ook hier je activiteiten gelijk online komen te staan.
Leuk extraatje, Garmin heeft regelmatig ‘uitdagingen’ waar je aan mee kunt doen voor het verkrijgen van een ‘badge’. Zoals zoveel stappen zetten in een maand. Of een bepaald sportdoel halen.
Zwemmen – Hoe presteert het horloge in het water?
Voor een zwemmer is het natuurlijk belangrijk hoe het horloge zich houdt in het water. Met de ingebouwde hartslagmeter wordt de gehele zwemsessie je hartslag goed gemeten. Een aparte hartslagband is dus niet nodig, wat super fijn.
Het horloge heeft daarnaast alle standaard functionaliteiten. Zoals ingeven grootte van het zwembad, het kunnen invoeren van workouts en je kunt tijdens het zwemmen aangeven wanneer je een ‘oefening’ gaat zwemmen. Zo kun je toch je techniek meters registreren. Erg handig, wanneer je graag zo accuraat mogelijk je metingen wilt hebben.
Voor interval heb je twee opties. Of je kiest voor handmatige interval. Je start en stopt het horloge dan handmatig na iedere set. Of je kiest voor automatische interval. Het horloge detecteert zelf wanneer je stopt met zwemmen, registreert een pauze en start met een nieuwe set zodra je weer begint met zwemmen. Zelf heb ik beide opties getest en mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de automatische interval. Met handmatige interval heb je al snel dat je het toch een keer vergeet en dan klopt de data niet meer.
Voor het openwater is het horloge uitgerust met GPS, zodra deze is gedetecteerd kun je starten met zwemmen.
De nauwkeurigheid is, zeker bij voornamelijk borstcrawl zwemmen, goed. Bij veel afwisseling van slagen kan hij weleens verkeerd registreren. Iets waar eigenlijk alle sporthorloges moeite mee hebben.
Trainingeffect
Het horloge heeft met de accurate hartslagmetingen en het instellen van je zones de mogelijkheid om per training het trainingseffect aan te geven. De data wordt opgedeeld in twee variabele, aeroob- en anaerobisch trainingseffect. Op deze manier wordt iedere activiteit gemeten aan je totale trainingsbelasting. Het geeft een indicatie of je vooruit, achteruit of stilstaat qua ontwikkeling. Achteruit of stilstaan is overigens niet per definitie slecht. Het kan een rust periode zijn of een herstelperiode. Via de Garmin App kun je door middel van de ‘help’ functionaliteit altijd meer uitleg krijgen over wat de waardes precies betekenen.
Plus- en minpunten
Pluspunten
- Mooi horloge, zeker niet onbelangrijk als je het veel draagt. Licht van gewicht en draagt prettig.
- Zeer uitgebreid met sportprofielen
- Harstlagmeting onderwater tijdens het zwemmen
- Uitgebreide statistieken van sportactiviteiten, incl. belasting voor anaerobe en aërobe systemen. Geeft een goede indicatie van je trainingsbelasting.
- Geeft na een training hersteltijd aan op basis van je hartslag van de activiteit, slaap en stressgegevens.
- Werkt prettig met de knoppen, geen touchscreen (niet handig in het zwembad).
- Zeer veel metingen mogelijk, ook op het gebied van ademhaling, hartslag, zuurstofgehalte, slaap, aantal stappen, activiteit, traplopen, zeer compleet beeld van je activiteit over de dag.
- Kan gekoppeld worden met Spotify voor het luisteren van muziek, net als Garmin Pay.
- V02 max wordt standaard op hardlopen berekend, maar is ook mogelijk op basis van fietsen.
Minpunten
- De sleeptracking is weleens onnauwkeurig. Hij registreert regelmatig slaap terwijl ik wakker ben of zelfs uit bed ben (kleine kinderen…).
- Idem dito met de telling van traplopen of meters in het zwembad. Ook dit wil er nog weleens naast zitten.
- De juiste zwemslag wordt ook niet altijd herkent.
Eindoordeel
Eigenlijk vind ik het een heel prettig, mooi en fijn horloge. Het is een compleet sporthorloge met zeer veel functionaliteiten, maar ook een horloge dat ik graag draag in het dagelijks leven. Het horloge is voor mijn smalle polsen niet te groot en ook qua uiterlijk kun je het ook met dagelijkse kleding goed combineren.
Ondanks de onnauwkeurigheid (die eigenlijk alle horloges hebben) krijg je zeer veel data. Deze data kun je goed inzetten voor het samenstellen van je trainingsprogramma en een indicatie te krijgen hoe je presteert. Maar het blijft een hulpmiddel. Beschouw een sporthorloge ook zo.
Garmin Forerunner 745 kopen?
Net als ik ook enthousiast? De Garmin Forerunner 745 is geprijsd op € 299 (peildatum april 2024). Je kunt het horloge onder andere hier bestellen:
Andere reviews van Garmin horloges lezen?
- Review: Garmin Fenix 6
- Review: Garmin swim 2
- Beste Garmin horloge
- Garmin 945 vs Fenix 6 pro – De belangrijkste verschillen