Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stryd ervaringen – hardlopen op vermogen

Stryd ervaringen – hardlopen op vermogen

In het wielrennen is het volledig ingebakken. Trainen op vermogen. Door middel van powerpedalen of een crank met een vermogensmeter kun je meten met welk vermogen (wattage) je je fietsritjes wegtrapt. Met deze data kun je vrij eenvoudig inschatten welke prestatie je kunt leveren. Minder bekend, of ingebakken, is nog het hardlopen op vermogen. Tegenwoordig kan dit ook met ‘Stryd’. In dit artikel neem ik je mee in de algemene informatie over de Stryd en mijn persoonlijke ervaringen.

Note: Dit artikel betreft mijn persoonlijke ervaring, er is geen sprake van sponsoring.  

Wat is Stryd?

Stryd ervaringenAllereerst, wat is Stryd? Stryd is een vermogensmeter voor hardlopers. Het is een klein apparaatje wat je bevestigt aan je hardloopschoen (1 schoen) en real time je vermogen meet (wattage). Het ziet er een beetje uit als een hartslagmeter, maar dan bevestig je het aan je schoen. Dit doe je overigens met een clipsysteem dat goed vast zit. Ik heb niet het idee dat het je zomaar verliest (ik heb er in ieder geval nog nooit iemand over gehoord). De feedback is direct te zien op je sporthorloge (wel even instellen) en de data analyseert naadloos met bijvoorbeeld Garmin Connect en Strava.

Andere vermogensmeters voor hardlopen

Naast Stryd is er meer apparatuur voor het meten van je vermogen in het hardlopen. Alle grote merken zoals Polar, Garmin (in hun hartslagband) en apps voor Apple Watch en iPhone doen tegenwoordig allemaal iets met vermogen. Maar eigenlijk is geen enkele van deze meting accuraat genoeg. Op dit moment staat Stryd als enige bekend om goede accurate data. Voor zo lang dat nog duurt natuurlijk ;).

Maar voor nu geldt: Wil je serieus aan de slag met vermogen en hardlopen? Ga dan voor een Stryd.

Waarom lopen op vermogen?

Oke, leuk zo’n vermogensmeter. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil met lopen op hartslag. Vermogen wordt gemeten in ‘Watt’. Het geeft aan hoeveel energie je per seconde verbruikt. Samen met calorieverbruik heb je met deze twee data de ideale variabelen om in te schatten hoe hard je gaat lopen op een bepaalde afstand. Als je weet op welk vermogen je moet lopen, doen alle andere omstandigheden er niet mee toe (zoals wind, berg op, etc).

Nu geldt in de basis hetzelfde voor hartslag, behalve dat het niet zo direct is. Ga je een berg oplopen zul je merken dat je in het begin van de helling wel meer energie levert (het kost meer moeite om omhoog te rennen dan vlak), maar je hartslag reageert pas halverwege de helling. Dus wil je in een lage zone een helling op, kun je in het begin van de helling harder lopen dan halverwege, omdat dat vaak pas het punt is dat je hartslag gaat reageren en jij als loper pas de feedback krijgt dat je rustiger aan moet doen.

Hetzelfde geldt voor sprintjes. Ga maar eens 200m sprints doen op een atletiekbaan op basis van hartslag. Gaat je niet lukken. Je hart heeft teveel tijd nodig, dus de weergave van data is niet nauwkeurig.

Met een vermogensmeter is dat niet. Je ontvangt direct feedback. Ofwel vermogen is een stuk nauwkeurig in voorspellen dan hartslagzones (dat min of meer een beetje achter de feiten aanloopt). Als jij gaat wandelen heeft je hartslag nog even nodig om te herstellen voordat je dit ook in de data kunt zien. Iets waar je met vermogen allemaal niet mee te maken hebt.

Ook interessant: Zone 2 training, waarom het zo ontzettend belangrijk is (en het veel te weinig gebeurd!)

Hoe werkt Stryd?

Het grootste voordeel van lopen met Stryd is dat het niet afhankelijk is van GPS, of hartslagdata. Het is dus stukken nauwkeuriger dan lopen op snelheid of hartslag. De chip is uiterst nauwkeurig en meet ontzettend veel per seconde en op veel verschillende wijze (je krijgt bij aankoop een heel ebook erbij waar alle ins en outs gedetailleerd beschreven staan). Je krijgt dus realtime een zuivere meting. Achteraf kun je die data weer bekijken in de Stryd app, of Garmin / Polar / trainingpeaks data.

Lopen met Stryd

Stryd ervaringenDe eerste stap om te beginnen is het instellen van alle data. Eerlijk is eerlijk, het is niet aanzetten, verbinden en klaar. Het is echt wel even een werkje. Voor mijn Garmin horloge (ook interessant: Beste Garmin horloge) geldt het volgende: een aparte app voor Stryd (membership is niet noodzakelijk), een app voor de Garmin apps (Connect IQ) en je hebt je persoonlijke Garmin Connect app nodig. Vanuit de Connect IQ download je de extra informatie die je persoonlijke Garmin Connect app gebruikt. Bij het instellen vul je al je gegevens in, waarbij lengte en gewicht belangrijk is voor een juiste vermogensweergave.

Als alles staat ingesteld, is het niets meer dan aan je schoen vastklikken en lopen maar. Tijdens het lopen merk je niets van de Stryd en op je horloge kun je live je wattage zien. Als je net start zegt dit nog niet zoveel, dus kijk er vooral niet teveel naar.

Bij minimaal 3 loopjes krijg je de eerste analyse data in de stryd app.Deze drie loopjes kun je als volgt indelen:

  1. Korte afstand, sprints of versnellingen met een duur van 10 tot 30 seconden; 2. Middenafstand, een 10 tot 20 minuten tempoloop,
  2. Een 5 km of 10 km in je wedstrijdtempo.
  3. Lange afstand, een rustige duurloop van minimaal 50 minuten.

Toch geldt, hoe meer loopjes en vooral hoe meer afwisseling in de loopjes (interval, sprint, duurloopjes etc.) hoe nauwkeuriger hij wordt in voorspellen. Wil je liever eerder nauwkeurige data en voorspellingen over je zones? Dan is het niet eens nodig een inspanning- of FTP test te doen. Je kunt met je Stryd eenvoudig één keer in de maand volle bak gaan op een geliefde (korte) afstand en je gegevens blijven vanzelf up-to-date en betrouwbaar.

Meerdere lopers met 1 stryd?

De stryd is niet perse goedkoop. Op dit moment ruim € 220,- voor 1 apparaatje. Hoe handig zou het dan zijn dat je met meerdere hardlopers hiervan gebruik kan maken. En goed nieuws. Dat kan dus. Iedere loper maakt zijn eigen account aan, met zijn eigen data en je kunt vrij eenvoudig het apparaatje delen. Zelf deel ik de stryd met mijn man. Dat gaat zonder problemen, zonder dat onze data met elkaar verward wordt. Mijn stryd ervaringen op dat gebied is zeker een pluspunt. Voordat je start met lopen is het wel belangrijk om even je gewicht en lengte te uploaden, zodat de Stryd jouw gegevens gebruikt en niet nog ingesteld staat op de gegevens van de ander. Dat doe je eenvoudig in de Stryd app.

Stryd ervaringen – Data en dan?

Oke. Je hebt gelopen en je veel meer data verzamelt. Leuk! Maar nu? Vermogen op zich zegt namelijk niets. Net zoals een hartslag ook niet zoveel zegt. Als je hoort dat iemand hardloopt met een hartslag van 150 weet je alsnog helemaal niets.

Je critica power wordt daarom onderverdeeld in wattage zones. Dit zijn 5 niveau’s: Easy, Moderate, Threshold, Interval en Repetition. Deze niveau’s kun je dan weer inzetten in je training. Net zoals je met hartslagniveau’s zou doen.

Al mer al ben ik zeker fan. De nauwkeurigheid van data is een absolute plus. En voor de data freaks of de mensen die heel serieus willen trainen en verbeteren is de Stryd zeker een aanrader. Jaag je dus een PR na? Ga dan zeker voor een vermogensmeter.

Meer leren over trainen op vermogen?

Op Spotify heb je de podcast ‘slimmer presteren’, hier is aflevering 86 gewijd aan de zin en onzin van hardlopen met een vermogensmeter. Hele praktische podcast met een wetenschappelijke onderbouwing over trainen op vermogen.

Je kunt de podcast vinden op spotify of via deze link op de ‘Slimmer presteren website‘.

Een andere absolute aanrader is het boek ‘Je eenvoudigste weg naar een PR: Lopen op vermogen’, onder andere verkrijgbaar bij bol.com:

 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

2 Responses

    1. Ja, het is inderdaad niet goedkoop. Toch denk ik dat je er echt heel blij mee gaat zijn. Net zoals in het fietsen trainen op vermogen echt de norm is, zal het een kwestie van tijd zijn voordat dit in hardlopen ook zo gaat zijn.
      Succes met twijfelen ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *