Dat goede hardloopschoenen belangrijk zijn is (hopelijk) geen nieuws meer. Goed passende schoenen, die lekker zitten en de juiste ondersteuning geven is essentieel. Niet alleen voor comfort tijdens het lopen, maar vooral ter ondersteuning van je lichaam. Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Dit komt mede door de impact die je lichaam bij iedere stap keer op keer te verwerken krijgt. Goede hardloopschoenen is dus een no-brainer. Maar ja.. Er is zoveel keus. In dit artikel review ik twee type New Balance hardloopschoenen die ik gekregen heb van Plutosport om uitgebreid te testen.
New Balance, waar staat het merk voor?
New Balance is een schoenmerk dat al ruim 100 jaar bestaat. Ze focussen op kwaliteit en zijn goed betaalbaar. New Balance begrijpt dat elke hardloper verschillende behoeften heeft. Daarom biedt het merk een breed scala aan modellen die zijn ontworpen voor verschillende soorten lopers. Of je nu een neutrale loper bent, overpronatie hebt of extra stabiliteit nodig hebt, New Balance heeft schoenen die passen bij jouw individuele loopstijl.
In vergelijking met bijvoorbeeld ‘Brooks hardloopschoenen’, zijn ze iets goedkoper geprijsd. Het is vaak een klein verschil en zeker niet iets wat je in kwaliteit terugvindt.
Welke hardloopschoenen heb ik nodig?
Hardloopschoenen zijn persoonlijk en mede afhankelijk van je voetstand, afwikkeling en voorkeuren. Zelf heb ik neutrale hardloopschoenen. Ik over proneer niet (pronatie = teveel naar binnen vallen), waardoor ik eigenlijk altijd uitkom met gewoon neutrale schoenen. Ik laat het heel af en toe nog eens testen, want je hardloopstijl kan wat veranderen, maar het is al jaren neutraal. Ondertussen bestel ik dus de meeste van mijn hardloopschoenen gewoon online, ik weet mijn maat en de merken die ik fijn vind.
De beste hardloopschoenen: New Balance EVOZ hardloopschoenen
Zelf koos ik de New Balance Hardloopschoenen EVOZ Dames (fresh foam). Het fijne aan deze schoen vind ik de dikke zool. Lekker veel demping. Vooral voor lange duurlopen vind ik dat erg prettig. Alsof je op wolkjes loopt ;). Verder gaan ze makkelijk aan en zijn ze bovenaan niet te smal. Voor het lopen zelf maakt me dat niet zo uit, maar voor triathlonwedstrijden vind ik het echt essentieel dat de bovenkant niet te strak aansluit. Iets wat ik wel heb met mijn interval schoenen. Die zijn vrij direct en smal. Loopt heerlijk voor een interval, maar gewoon niet ideaal om snel in te wisselen tijdens een triathlon.
Hoe bevallen ze in de praktijk?
De Fresh Foam lijn van de New Balance hardloopschoenen geven fijne demping op het asfalt, zijn licht gewicht en lopen gewoon heerlijk. Dat in combinatie met een goede prijs, als triatleet met zoveel sporten te doen ook niet onbelangrijk.
Zelf train ik zowel op de atletiekbaan (voor korter werk) en loop ik mijn lange duurlopen hoofdzakelijk op asfalt. Ik testte de schoenen op beide ondergronden. Vooral tijdens de langere lopen voelde ik goed profijt van de fijne zool en demping. Geen pijnlijke voeten, geen blaren (en dat heb ik nog weleens in het begin met nieuwe schoenen) of pijnlijke benen. Positief verrast dus.
Waarom trailrunning als hardloper?
Trailrunnen is een goede afwisseling voor hardlopers. Je traint er hele andere dingen mee, je loopt in de natuur, waardoor je het hardlopen heel anders ervaart dan wanneer je vooral een asfalt kilometervreter bent.
Hier zijn een aantal redenen waarom trailrunnen een goede afwisseling is voor hardlopers:
- Uitdaging en variatie: Trailrunnen biedt een gevarieerd terrein met hoogteverschillen, oneffen paden en obstakels zoals boomwortels en stenen. Dit creëert een extra uitdaging voor hardlopers en helpt bij het versterken van de spieren die betrokken zijn bij stabilisatie en balans. Het constant aanpassen aan het terrein houdt de geest scherp en voorkomt dat het hardlopen eentonig wordt.
- Natuurlijke omgeving: In plaats van de stadse omgeving, of kilometerslang eenzaam in de polder, biedt trailrunnen de mogelijkheid om te genieten van prachtige natuurlijke landschappen. Vaak wordt er in Nederland gelopen in bossen of andere natuurgebieden.
- Minder impact op gewrichten: Het lopen op zachte, onverharde paden tijdens het trailrunnen zorgt voor minder impact op de gewrichten in vergelijking met het lopen op harde, verharde oppervlakken. De grond absorbeert de schokken beter, waardoor het risico op blessures zoals stressfracturen en shin splints wordt verminderd.
- Verbeterde stabiliteit en corekracht: Trailrunnen vereist een grotere stabiliteit en balans dan hardlopen op een vlakke ondergrond. Het constant aanpassen aan de onregelmatigheden van het terrein dwingt de spieren in de benen, en vooral de core-spieren, om harder te werken. Hierdoor kunnen trailrunners hun stabiliteit en corekracht verbeteren, wat hen kan helpen bij het handhaven van een goede loopvorm en het voorkomen van blessures.
- Mentale uitdaging en mindfulness: Trailrunnen vereist vaak meer concentratie en focus dan hardlopen op de weg. Het navigeren over smalle paden, het vermijden van obstakels en het anticiperen op het terrein houdt de geest betrokken en brengt een gevoel van mindfulness teweeg. Het kan ook een gevoel van avontuur en vrijheid creëren, waardoor de geest wordt verfrist en stress wordt verminderd. Zelf vind ik trailrunnen veel meer een feestje dan hardlopen. Het voelt ook minder als een training, maar meer als ontspanning. Al zal dit zeker persoonlijk zijn.
De beste trailschoenen: New Balance Garo trailschoenen
Als je net start met trailrunnen dan doen de meeste dit of met hun gewone hardloopschoenen, of met een ouderpaar. In het bos worden je schoenen nu eenmaal snel(ler) vies. Zelf ben ik ooit gestart met een oud paar. Nergens naar te kijken en lekker lopen door de plassen en modder. Toch is het niet ideaal. Je mist echt grip. En het waren al oude schoenen, dus de demping was eigenlijk al ver te zoeken. Trailschoenen werd dus de volgende stap. Zeker als er wat hoogteverschil is, en afhankelijk van de weersomstandigheden (nat/modderig) is grip toch wel echt noodzakelijk.
Hoe bevallen ze in de praktijk?
Wil je dus een stapje omhoog qua uitrusting, of meer trails gaan lopen. Dan zijn trailschoenen een must. Zelf heb ik de New Balance Garo Trailrunning schoenen (Dames). Een goede schoen voor een prima prijs. Goede grip (niet extreem dat je er last van hebt) en toch de foam zool voor comfort. Lichtgewicht, maar toch met goede demping. Het is een neutrale schoen. Die zowel voor beginners als de meer ervaren trilrunners geschikt is.
Ben je echt nog beginner met lopen/ trails. Dan kan een schoen met iets meer profiel net wat prettiger zijn. Hoe grover het profiel, hoe meer grip. Zelf loop ik hoofdzakelijk door het Nederlandse bos. Dus op wat kleine hoogteverschillen na is het vooral mul zand, bospaden en in de herfst/winter plassen en modder.
Ik ben niet de sterkste hardloper en ook makkelijk geblesseerd, dus goede schoenen is echt belangrijk. Hoe minder ik wegglij met schoenen, hoe kleiner de kans op blessures. Ik gebruik zelf trailrunnen vooral om sterker te worden (en voor de afwisseling).
In het begin waren trailschoenen, of vooral de grip, even wennen, maar na 1 rondje loopt het heerlijk. Vooral naar beneden merk ik goed wat grip doet. Op de plek waar ik loop is een grote kuil, speciaal voor mountainbikers en trailrunners om hoogteverschillen/ klimmetjes te kunnen trainen. Hier merk je goed het verschil tussen grip en geen grip onder je schoenen.
Ook tijdens het lopen op het ‘vlakke’ kriskrassend door de bospaadjes merk je hoe lekker trailschoenen eigenlijk lopen. Typisch gevalletje van ‘had ik veel eerder moeten doen 😉’.