Met mijn GoPro heb ik onderwaterbeelden genoeg. Combineer dat met een personal trainer en wat moet je in godsnaam nog doen bij een videoanalyse? Ik hoor het je denken, of eigenlijk hoor ik het mijn man zeggen ;). Maar toch reed ik naar Lelystad om een premium videoanalyse te doen bij Tri2One Coaching. Waarom? Nou allereerst omdat ik echt heel graag leer. Ik ben wel een beetje een nerd en ik vind het dan ook altijd super leuk om de ins- en outs te leren.
Anderzijds doe ik ook graag nieuwe dingen en leer ik ook graag van anderen. Het houdt je fris en scherp. Combineer dat met zwemmen in een Endless Pool (altijd leuk!) en het is de reis zeker waard.
Eerste analyse
Ik dacht dus vooraf wel enigszins te weten wat mijn verbeterpunten waren. En ik hield ze dan ook mooi geheim voor Hylke die met mij de analyse deed. Ik was vooral benieuwd wat het verbeteren van deze punten zou doen voor mijn tijden. En dat was dus ook mijn doel wat ik met hem besprak:
Welke technische zaken moet ik het eerst aanpakken om verbetering in zwemtijden te zien?
Ik startte in de endless pool op een tijd die ik zelf goed vol te houden vind. Terwijl ik inzwem worden gelijk videobeelden gemaakt. Niet alleen zijn er videobeelden, het zwembad heeft ook nog eens twee spiegels. 1 op de bodem en 1 schuin aan de voorzijde. Heel leuk om jezelf zo eens echt te zien zwemmen.
Hylke had niet veel tijd nodig om mijn belangrijkste aandachtspunt van dit moment te zien.
Mijn aandachtspunten in zwemtechniek
Het is overduidelijk. Ik wist het zelf al, maar nu werd het weer even extra duidelijk wat de invloed is van het niet efficiënt insteken van je hand. Want daar zit voor nu het belangrijkste aandachtspunt. Mijn linkerhand steek ik en verkeerd in (duim eerst, waardoor handpalm naar buiten wijst), maar bovenal gebruik ik mijn linkerhand als steunhand (voor met name het ademen) en staat deze dus helemaal naar boven.
Ik rem letterlijk mezelf af.
Extra goed te zien als ik ademhaal. Het water stroomt echt in mijn hand en ik heb dus letterlijk de handrem erop. Je ziet het ook goed aan alle bubbeltjes die achter mijn hand blijven. Weg stroomlijn:
Eigenlijk weet ik dit al maanden. Als ik verder terug ga in mijn eigen beelden zie je dat ik vanaf het begin af aan eigenlijk mijn linkerhand te hoog hield. Het was eerst nog erger (ja echt, mijn vingertoppen kwamen gewoon weer boven water), maar ook nu is het nog zeer duidelijk aanwezig. Je zou zeggen dat ik maanden de tijd heb gehad om dit af te leren. Maar, zo blijkt maar weer hoe ontzettend lastig het is om een beweging die je maakt af te leren. Of te verbeteren. Zeker omdat er zoveel is om aan te denken met zwemmen.
Oke, het belangrijkste werkpunt is duidelijk. Mijn linkerhand heeft dus wat extra aandacht nodig.
Hoe gaan we het verbeteren?
De belangrijkste vraag is natuurlijk. Hoe gaan we het verbeteren? We besluiten de ‘hondjesslag’, ook wel doggy paddle genoemd, te proberen. Het is een zwemtechniek oefening die eigenlijk lijkt op de manier waarop een hond zwemt. Gericht op het verbeteren van je doorhaal.
Het is een beetje zoeken en vooral wennen. Maar al snel ga ik steeds een beetje vlakker mijn hand naar voren halen (insteken doe je niet bij hondjesslag, je gaat onderwater terug naar voren). En na een tijdje ontdek ik dat het vooral helpt om goed te strekken en mijn slag dus lang te maken (goh.. hoe vaak heeft mijn trainer dat al gezegd?).
Het blijft vooral heel veel nadenken. Als ik denk dat ik mijn hand extreem vlak hou of zelfs in een kommetje hou, dan is dit in werkelijkheid nog maar minimaal. Zo zie je maar weer dat je heel vaak niet doet wat je denkt dat je doet. Dat is zo ontzettend leerzaam met een videoanalyse (en confronterend).
Wat scheelt het nu in tijd?
Maar nu even to the point en misschien wel de leukste vraag.
Wat scheelt een verbetering zoals je hand anders insteken nu in tijd?
Dat is het voordeel aan zwemmen in een Endless pool. Doordat de motor op een bepaalde tijd wordt ingesteld kun je heel makkelijk meten hoeveel je sneller gaat bij bepaalde aanpassingen in je beweging. In een rustig tempo, dus een tempo wat ik normaal gesproken goed kan volhouden zag je na de analyse een verbetering van 6 tot 7 seconden op de 100m. Een aanzienlijke verbetering. Dus zonder extra energie, geen extra kracht te zetten, zo een paar seconden ‘cadeau’.
Nu alleen nog heel veel trainen om deze beweging er ook echt goed in te slijten.
Kleinigheidje blijf je houden.
Wil je ook je zwemslag verbeteren?
Deze zwemanalyse met directe videobeelden heb ik gevolgd bij Tri2One Coaching (Lelystad). In een Endless Pool train je ongeveer 40 minuten heel gericht aan een paar aandachtspunten. Spiegels op de bodem, directe videobeelden en een enthousiaste trainer ;). Ik vond het een hele leuke ervaring. Later heb ik thuis nog de volledige analyse gekregen. Een video met al mijn aandachtspunten en grafische weergave van de verbeteringen. Leuk naslagwerk.
Je kunt contact opnemen met ze via de website: https://tri2onecoaching.nl/service/zwemanalyse/
3 Responses
Vind ik leuk
Ik ben benieuwd… ga dit 27 december doen.
Dat wordt ongetwijfeld heel erg leuk (en leerzaam). Alvast veel plezier!