Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Zwemlijnen

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

De meeste zwemmers kennen allemaal wel de zwemlijnen. De lijn met balletjes die de scheiding tussen de banen aangeeft. Veel zwemmers zullen ze gebruiken om even aan te hangen, maar in werkelijkheid zijn zwemlijnen veel meer dan dat.

Wat zijn zwemlijnen?

Er zijn twee type zwemlijnen. De standaard zwemlijn met de balletjes. Deze heeft enkel als functie om een afscheiding tussen banen te maken. De tweede variant is de golfbrekerlijn. Deze zorgt voor minder turbulentie en doven ze de golfslag en golfterugslag van het het water. Hierdoor hebben je medezwemmers in de het zwembad minder last van de golfslag. Deze lijnen worden voornamelijk gebruikt tijdens wedstrijden. Het zorgt voor eerlijkere omstandigheden. Een golfbrekerlijn bestaat meer uit schijfjes die als een spiraal rond een lijn lopen. In tegenstelling tot de balletjes.

Richtlijnen zwemlijnen van FINA

Volgens de richtlijnen van de FINA moeten zwembadlijnen aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze over de volledige lengte van het zwembad lopen.
De zwemenlijnen moeten aan elke zijde van het zwembad zijn verankerd door middel van ankers welke in uitsparing van de zwembadwand zijn bevestigd. De ankers moeten zo geplaatst zijn dat de lijnboeien aan het eind van de lijn aan beiden zijden gelijk liggen met het wateroppervlak. De zwemlijnen moet ook goed strak en recht in het water liggen.

Zwemlijn boeien

De boeien zelf aan de lijn moeten een diameter van 15cm hebben. De boeien aan elke zwemlijn moeten de eerste en laatste 5.0 meter van de lijn rood gekleurd zijn.

Kleurstelling Zwemlijnen

Qua kleuren van de lijnen maakt de FINA onderscheid in Olympische spelen en wereldkampioenschappen. De baanlijnen zijn als volgt:

Zwemlijnen Olympische spelen

Lijnkleuren Olympisch zwembad

De acht banen tijdens een olympische zwemwedstrijd zin als volgt:

  • 2 groene lijnen voor banen 1 en 8
  • 4 blauwe lijnen voor baan 2, 3, 6 en 7
  • 3 gele lijnen van banen 4 en 5

Zwemlijnen Wereldkampioenschappen en kwalificaties

De tien banen tijdens wereldkampioenschappen en de kwalificaties hiervoor zijn als volgt:

  • 2 groene lijnen voor banen 0 en 9
  • 6 blauwe lijnen voor banen 1, 2, 3, 6, 7 en 8
  • 3 gele lijnen voor banen 4 en 5

Olympische zwembaden

Wil je meer weten over olympische zwembaden? Lees dan ook het artikel Olympisch zwembad.