Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Lange baan vs korte baan zwembad

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

In het zwemmen gelden termen om het formaat van het zwembad aan te geven. Zo bestaat er ‘korte baan zwemmen’ en ‘lange baan zwemmen’. Korte baan zwemmen geeft aan dat er gezwommen wordt in een zwembad met een lengte van 25m. Als een zwemmer dus zegt: ‘Ik heb een korte baan wedstrijd’. Bedoeld deze te zeggen dat de afstand die gezwommen wordt opgedeeld is in 25m lengte. Ofwel 100m vrije slag, zijn vier banen van 25m. 

Een ‘lange baan zwembad’ of ‘lange baan zwemmen’ duidt dus aan dat het om een 50m lengte zwembad gaat. Hier betreft 100m vrije slag, 2 banen van 50m. 

De meeste zwembaden in Nederland zijn 25m en dus korte baan.

Een 50m zwembad kan op twee manieren worden gebruikt. Ofwel lange baan, dus de volledige afstand van 50m kan worden gezwommen. Ofwel korte baan. Veel 50m zwembaden hebben de mogelijkheid om een muur / wand omhoog te laten komen om daarmee het zwembad op te delen in twee gedeeltes. Beide zijden geven dan de mogelijkheid tot 25m afstanden te zwemmen. 

Voor de amateursport wordt verreweg het meest gezwommen in een 25m zwembad. De belangrijkste reden hiervoor is dat Nederland veel meer 25m zwembaden telt, dan 50m zwembaden. Toch zijn er wel lange baan wedstrijden voor de amateurs, maar in de minderheid.

Voor de professionele sport wordt in beide formaten gezwommen. Er bestaat een Europees- en Wereldkampioenschap korte baan en lange baan. De Olympische spelen worden altijd op de lange baan gezwommen. 

Wat zwemt fijner? 

De meningen over wat nu prettiger zwemt zijn verdeeld. Sommige zwemmers vinden het vele keren en extra afzetten juist fijn, terwijl andere zwemmers liever de maximale hoeveelheid meters zwemmen. Het is dus veelal persoonlijke voorkeur.

Zwemrecords, korte vs lange baan 

De zwemrecords zijn op de korte baan een fractie sneller dan op de lange baan. Het extra keren, maar vooral de extra afzet geeft net wat meer zwemsnelheid mee.

Voor wedstrijden en records wordt onderscheid gemaakt in de lengte van het zwembad. Als je dus zwemrecords opzoekt, zul je een vermelding zien staan of deze tijd gezwommen is in een korte baan zwembad (25m), of lange baan zwembad (50m).