Als me iets makkelijk leek is het wel zwemmen met een zwemschema. Niet zelf nadenken wat je gaat oefenen, maar gewoon domweg je papiertje volgen. Als ondernemer ben ik iedere dag al bezig met strategie en vooruitkomen en hoe lekker is het dan dat als je gaat zwemmen je enkel en alleen maar je briefje hoeft te volgen? 

 

Daarbij ben ik ook nogal een ‘hoogmoed komt voor de val’ sporter. Ik loop eigenlijk altijd te hard van stapel en ben dan ook een kei in geblesseerd raken. Dit keer ga ik het anders aanpakken en besluit vanaf dag 1 braaf een zwemschema te volgen. Ook ben ik erg benieuwd hoe ver iemand me kan brengen die verstand heeft van sport en opbouw van trainingen. Hoe leuk is dat om dit vanaf het begin af aan mee te nemen. 

 

Op maat gemaakt zwemschema

 

Per zwemtraining heb ik een op maat gemaakt zwemschema. Afhankelijk van mijn gemiddelde tijden en ook op maat in het type zwembad (25m of 50m bad).  De zwemschema’s worden gemaakt door mijn trainer. Iedere week ontvang ik drie nieuwe. Alles is opgebouwd in thema’s, zoals verbeteren algehele conditie en techniek onderdelen.

 

Maar jeetje, wat valt het in het begin tegen. Waarvan ik dacht dat het super makkelijk zou zijn, blijkt het in de praktijk stukken ingewikkelder dan gedacht.

 

Foto credits: 11afotografie (all rights reserved)

 

Baantjes tellen zo blijkt, is niet mijn sterkste punt. Tot vier gaat nog wel, maar dan raak ik het regelmatig helemaal kwijt. Vooral het omrekenen in een 25m bad, gaat regelmatig fout.

 

Zo mocht ik een keer 400m zwemmen in een 25m bad. Na lang rekenen aan de kant van het zwembad kwam ik tot 8 banen (25 x 8 = 200m…. ja ik was echt al een beetje moe). Maar ik wist het toen echt zeker! Acht banen was voldoende voor 400m (ik was echt heel heel erg moe ;) ).

 

Vol enthousiasme begon ik aan mijn banen om na acht banen dood moe de kant aan te tikken en direct op mijn horloge te kijken. Gelukkig, dat zit erop! Mijn eerste reflex is, wow dat is een snelle tijd! Om dan te denken, nee dit is echt te snel. Mijn tweede reactie was, zou mijn horloge kapot zijn?

 

Stel je voor dat het aan mezelf ligt

 

Om tot slot na lang kijken op mijn papiertje toch te moeten concluderen dat ik het echt zelf was die er naast zat. Ik was pas op de helft… Met frisse tegenzin heb ik de rest van de set nog afgezwommen.

 

Vanaf dat moment heb ik thuis, in een nog helder moment, met pen alle banen er maar achter gezet. Dat rekenen laten we in het zwembad maar achterwege. 

 

Los van het tellen is mijn trainer ook niet te beroerd om heel veel termen te gebruiken.
BCB, SSB, SSA, BCA, HS, M.ZOO, M.PL, etc. etc. Een hele studie heb ik er voor nodig gehad om überhaupt te begrijpen wat de bedoeling was. En dan moest ik nog starten met zwemmen.

 

Maar alles went. En na weken ploeteren met mijn papiertjes, heel wat appjes naar mijn trainer en nieuwsgierige ogen van collega zwemmers, ben ik ondertussen een volleerd ‘schema zwemmer’. En voor het eerst in mijn leven ben ik nog niet geblesseerd geweest en boek ik meer vooruitgang dan ooit. 

 

Misschien is mijn zwemtrainer zo gek nog niet. 

 

Ook zwemmen met een zwemschema?

 

Wil jij ook zwemmen met een zwemschema? Allereerst is zwemmen een technische sport. Dus enkel een goede opbouw in conditie of lange afstanden zwemmen gaat je niet per definitie ook veel sneller in het water maken. Lessen en blijven lessen gaat je dan vaak ook meer helpen (zo reclamepraatje voor de zwemtrainers weer gedaan ;) ). Mijn eigen zwemschema’s worden op maat gemaakt, maar ik ben me ervan bewust dat dit niet voor iedereen is.

 

Gelukkig zijn op internet diverse zwemschema’s te vinden die je zeker houvast kunnen geven tijdens het zwemmen. En die het zwemmen wat uitdagender en afwisselender kunnen maken.

 

Op deze pagina deel ik enkele van mijn eigen zwemschema’s. Ter inspiratie. Zodat ook jij wat afwisseling kunt hebben in het zwemmen. 

 

Heb jij ook een goed of handig zwemschema? Ik hoor het graag. Samen kunnen we elkaar vooruit helpen.

 

Korting Zwemspullen Arena Waterinstinct

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.