100 x 100m zwemmen, tips & tricks

100 x 100m zwemmen, tips & tricks

Als je deze blog leest heb je je waarschijnlijk ingeschreven voor je eerste 100x100m zwemmen. Geen wedstrijd, maar gewoon voor de hobby je duur vermogen eens op de proef stellen. Bij de meeste 100×100 evenementen is de sfeer heel gemoedelijk en ontspanning waarin plezier voorop staat.

Toch zijn er altijd nog wat handigheidjes als je voor het eerst je 10km gaat proberen te zwemmen.

Inschrijftijd kiezen

Bij de 100×100 zwemtrainingen schrijf je je in op een inschrijftijd. Dit is de tijd waarop je iedere 100m gaat vertrekken. De uitdaging is dus niet om in 1x 10km te zwemmen, maar het zijn altijd setjes van 100m. Meestal hoef je niet de volle 100 te kiezen, maar is het al mogelijk om mee te doen vanaf 50×100.

Kies een inschrijftijd die je makkelijk gaat halen. Zeker als je geen ervaring hebt, pak het ruim. Je weet nog niet hoe je lichaam gaat reageren op de vermoeidheid, vooral voor je schouders. Dus beter wat teveel rust in het begin, dan dat je op het eind een te hoog tempo moet proberen vast te houden.

Denk bijvoorbeeld aan 15 a 20 seconde marge op je duurtempo. Ga in ieder geval zeker niet uit van je sprinttempo.

Voorbereiding

Is het nodig vooraf specifiek te trainen voor de 100×100? Hoe beter je voorbereid bent, hoe makkelijker het uiteraard wordt. Toch als je een gevorderde zwemmer bent, die een paar keer per week trainingsuren maakt in het zwembad kun je het wel redden. Hoe beter je duur uithoudingsvermogen is, hoe makkelijker het uiteraard wordt. 

Banen tellen

Soms heb je de luxe dat iemand per baan wordt aangesteld om banen te tellen. Deze persoon vinkt op een lijstje het aantal banen af en houdt misschien zelfs nog je starttijd bij. Maar het kan ook zomaar zijn dat je op jezelf aangewezen bent. Er zijn dan verschillende manier om je banen te tellen en tijden bij te houden.

Sporthorloge

Je sporthorloge kent ongetwijfeld een interval tijd. Hier kun je je ingeschreven starttijd op zien (of wellicht zelfs instellen). Hij geeft een signaal iedere keer als je weer begint en telt wellicht ook de interval aantallen.

Soms dien je zelf interval ‘af te tikken’ op je horloge. Door middel van het indrukken van de knop verspringt de set dan. Leuk in theorie, maar in praktijk zie je toch vaak dat zwemmers dit een keer (of meerdere keren) vergeten. Vertrouw dus niet enkel op je horloge als je heel precies de 100×100 wilt zwemmen.

Variëren met voeding

Tijdens een lange inspanning is het belangrijk goed te blijven eten en drinken. Maar je kunt ook je eten gebruiken in het banentellen. Bijvoorbeeld na iedere 10e set eet je een ontbijtkoek. Je neemt er 9 mee en als ze op zijn heb je 100 sets gehad. Lekker praktisch. Zo hoef je maar tot 10 te tellen.

Variëren met hulpmiddelen

Naast variëren met voeding kun je ook variëren met hulpmiddelen. Tijdens de meeste evenementen ben je vrij om ieder gewenst hulpmiddel in te zetten. Zoomers, snorkel, paddles, wat jij wilt. De afwisseling is ook goed voor je lichaam. Zwem bijvoorbeeld de eerste 10 zonder hulpmiddelen, daarna 10 met zoomers, 10 met pull buoy, 10 met paddles en dat rondje 2 keer. Dan heb je al 80 sets gehad. Let wel, paddles kunnen ook tegen je gaan werken. Het zwemmen wordt zwaarder in je schouders, dus bepaal voor jezelf of dit handig is.

Ouderwerts papiertje

Wat ook handig is, is gewoon een papiertje. Je maakt een A4 met daarop 4 kolommen van 1 t/m 100. Je lamineert het blaadje en zet na iedere 100m met een stift een streep erdoor. Met voldoende rust heb je daar zeker tijd voor. Lekker aftellen en je weet zeker dat je correct zit.

Indien gewenst kun je zelfs de starttijden er nog achter zetten. Je krijgt dan als je bijvoorbeeld iedere 2.15 start:

1 – 00

2 – 15’

3 – 30’

4 – 45’

5 – 00’

Zo weet je op welke stand van de klok je weer kunt vertrekken zonder dat je hoeft te rekenen (je denkt nu, dat onthoud ik wel, maar vaak toch niet bij vermoeidheid, was ik nu net gestart op de 0? Of was dat toch al 2 sets geleden?

Voeding en drinken

Voeding en drinken is belangrijk bij iedere duurprestatie. Zorg dat je vooraf goed gegeten hebt met veel koolhydraten (zoals pasta). Tijdens het zwemmen kun je ontbijtkoek eten, bananen of iets soort gelijks wat goed voed en voorziet van voldoende koolhydraten en suikers.

Ook het drinken is belangrijk. Water en een isotone sportdrank. Sommige mixen nog brinta met whay proteine. Hou het vooral bij voedingsmiddelen en dranken die je gewend bent. Buikkramp kun je al helemaal niet gebruiken ;).

Ook na het zwemmen is het belangrijk om goed te eten.

Herstellen

Tot slot, onderschat de inspanning niet. Bij pijn tijdens het zwemmen stop. En geef jezelf ook naderhand voldoende ruimte om te herstellen. Waarschijnlijk zwem je niet vaak 10km en het is dan ook belangrijk om jezelf de dagen erna voldoende rust te geven.

Maar geniet er vooral van en maak er een leuke dag van.

Succes!

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *