Beet-it Bietensap, de nieuwe trend in sportland. In het boek ‘eet als een atleet’ worden diverse natuurlijke sportprestatie bevorderde voedingsmiddelen / supplementen besproken. Onder andere het effect van cafeïne, gewoon een kopje koffie, maar ook het effect van bietensap. Mits het een hoog gehalte aan nitraat bevat.
Wat ik er graag eerst bij wil zeggen is dat het boek absoluut geen promotie is van bepaalde voedingsmiddelen, merken of producten. Het is objectief geschreven met veel onderbouwing. Het is dus zeker vanuit het boek geen promotiepraatje voor beet-it bietensap.
Aangezien ik geen koffie lust en altijd wel nieuwsgierig ben. Besloot ik bietensap te proberen. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Nu is de standaard bietensap die je in de supermarkt kunt kopen niet geschikt. Deze bevat niet voldoende nitraat. Dus kocht ik ‘beet-it’ een klein flesje van maar 70ml dat 400mg nitraat bevat. Ik startte zes dagen vooraf voor een zwemwedstrijd. Je kunt het gewoon kopen via Bol.com.
Wat doet beet-it bietensap voor het sporten?
Nitraat in bietensap zorgt ervoor dat de productie van de stikstofmonoxide in je lichaam toeneemt. En die stof op zijn beurt zet je lichaam ertoe aan de bloedvaten wijder te maken, waardoor de doorbloeding van zuurstofrijkbloed richting je spieren beter verloopt (bron: eet als een atleet). Het gevolg hiervan is dat je langer en/of meer power kunt leveren.
Hoe smaakt het?
Vol enthousiasme begin ik aan mijn eerste flesje. Maar dat enthousiasme vergaat je snel. Ik vind het absoluut niet lekker. Gelukkig is een flesje maar 70ml dus heb je het snel weg. Voor de lekker hoef je het dus niet te kopen, maar doordat het een kleine hoeveelheid is is het ook weer niet zo erg.
Wat is het effect?
Placebo of niet. Ik voel wel degelijk na het drinken wat. Tintelend gevoel. Dat heb ik overigens alleen op dag 1. De andere zes dagen vind ik het vooral heel erg vies en gooi ik het gelijk achterover. Het laatste flesje drink ik op mijn wedstrijd, twee uur voor de start.
Ik zwem twee persoonlijke records. Maar of het echt aan de beet-it ligt of toch vooral aan de training? We zullen het nooit weten vrees ik.
Meer lezen over sportvoeding, bijvoorbeeld over het populaire HiPRO Danone? Klik dan hier: HiPRO Danone; alles wat je wilt weten