3 factoren voor als je mega ambitieuze doelen wilt gaan halen

3 factoren voor als je mega ambitieuze doelen wilt gaan halen

Wat heb je gedaan om vanuit niets je zo in te zetten voor de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen? Wat is ervoor nodig om dit te doen. Daar heb ik lang over nagedacht. Ook omdat ik de vraag veel krijg. Ik heb denk ik drie factoren die ervoor hebben gezorgd dat ik deze prestatie heb kunnen neerzetten. Ik deel ze graag met je.

1. “You must be obsessed”. Ik wilde het perse!

Geobsedeerd. Alles voor dat ene doel. Als je uitzonderlijke dingen wilt doen, zul je je uitzonderlijk moeten inzetten. Geobsedeerd moet je eigenlijk zijn. Toen ik eenmaal het NK doel in mijn hoofd had moest en zou ik dat halen. Tuurlijk heb ik gewoon gewerkt en alles gedaan met mijn kinderen. Maar in de vrije uren draaide eigenlijk alles om zwemmen.
Ik heb mijn grootste hobby, paardrijden, geofferd. Ik heb sociale activiteiten afgezegd en ik heb me helemaal suf verdiept in zwemmen. Alle filmpjes en pagina’s op internet heb ik denk ik wel gezien. Ik heb de koprol geoefend tot in de oneindigheid op het bed, ik heb uren en uren de armbewegingen op het droge geoefend (eigenlijk doe ik dat bijna heel de dag door, zelfs op de spinningsfiets, of op het paard, of overal eigenlijk, tot grote vermoeidheid van mijn man). Niet omdat iemand zei dat ik dat moest doen. Omdat het goed voor me zou zijn. Nee, omdat ik dat wilde. Ik wilde het begrijpen en kunnen. Iedere video van mezelf heb ik suf geanalyseerd. Ik moest en zou mezelf verbeteren.

Geobsedeerd om dat ene doel te halen.

Tuurlijk helpen mijn zelfdiscipline en doorzettingsvermogen er ook bij. Want ik heb ook heel wat moeten incasseren. Maar de obsessie en de wil om iets te halen valt daarbij in het niets. Een goede trainer kan je stimuleren, maar de motivatie zal altijd uit jezelf moeten komen.

2. Begeleiding

Over trainers gesproken. De andere belangrijke voorwaarde was de juiste begeleiding. Je kunt iets nog zo graag willen, maar als je geen idee hebt waar te starten wordt het toch een stuk lastiger. Ik had geen zwemkennis. Geen ervaring binnen de sport. Geen netwerk.
Dus mijn zwemtrainer is absoluut hier een groot onderdeel in. Zijn inzet in de opbouw, de uren en uren trainen, alle vragen te beantwoorden en zwemschema’s te maken maakt dat je trainer misschien wel net zo ambitieus moet zijn. Het vraagt iets meer denkwerk om een 30+ jarige moeder, met 3 kinderen en zonder zwemachtergrond naar de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen te krijgen dan iemand met een solide zwembasis en meer mogelijkheden in de dagelijkse bezigheden.
Niet iedere trainer heeft dezelfde drive. En het vraagt ook een stapje extra van een trainer om voor dit soort doelen te gaan. Je doet het tenslotte niet alleen.
Dit geldt niet alleen voor mijn zwemtrainer. Ook mijn krachttrainer heeft zich speciaal voor mij verdiept in zwemmen. Vergeet dus zeker niet om ook je begeleiding snel op de hoogte te brengen van je ambitieuze doelen. En hier eerlijk over te praten of de huidige begeleiding wel de juiste is. Wie weet past een geobsedeerd ambitieus persoon op dat moment wel gewoon even niet in hun leven ;).

3. Hulpmiddelen (video analyses)

Je kunt iets nog zo graag willen en de beste trainers inhuren. Het moet natuurlijk ook nog lukken. Mijn zwemtrainer heeft heel wat uren besteed aan het uitleggen van techniek. In het zwembad, naast het zwembad, filmpjes, powerpoint presentaties en vanuit het water. Dat heeft allemaal (heel veel) bijgedragen aan het verbeteren van mijn zwemprestaties. Maar onderschat ook niet de waarde van techniek.
In het begin filmde we met een telefoon of incidenteel onderwater. In augustus 2019 kocht ik een GoPro Hero 7 (black). Een goede onderwatercamera.
En sindsdien kan ik mezelf veel beter analyseren. Als mijn zwemtrainer iets uitlegt en ik zwem het daarna dan kan het soms voor mij heel anders voelen als dat het eruit ziet. Met de camera kunnen we eigenlijk direct terugkijken (onderwater beelden) en kan ik daarna ook beter sturen. (ander voordeel, je krijgt ook veel gave beelden van jezelf ;), leuk voor social media).
Ook de swim coach communicator voor directe feedback tijdens het zwemmen. Mijn tempo trainer om beter slagritme te krijgen. Al deze relatief kleine technische zaken helpen je vooruit.

Tot slot, hou het wel enigszins realistisch

Ben je nu enthousiast? En wil je ook graag een mega ambitieus doel halen?
Voordat je ook mega ambitieuze doelen zet. Doelen moeten natuurlijk wel enigszins realistisch zijn. Vanuit niets het ONMK halen is ambitieus, maar was niet onhaalbaar. In de maanden vooraf toonde ik voldoende progressie om dit soort doelen te kunnen stellen. De kans dat ik het niet zou halen was toen nog groter dan dat ik het wel zou halen, maar er was een kans. Zeggen dat ik op de olympische spelen wil zwemmen is en blijft onhaalbaar.
Bedenk en bespreek met mensen die er iets meer verstand van hebben wat een ambitieus doel is. Waar je de kriebels van krijgt. Wat je enthousiast maakt, waar je blij van wordt. Waar je super hard voor moet gaan werken. Maar als alles samenvalt je het net kunt halen. Die doelen kun je voor gaan.
Succes!

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien op deze pagina?
Hopelijk meld je het ons: Melissa@zwemblog.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zweminspiratie nodig?

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.