Directe feedback tijdens het zwemmen. Hoe zonde is het (van mijn energie voornamelijk) dat ik continu een heel baantje moet zwemmen voordat ik feedback hoor van mijn trainer. En hoe fijn zou het zijn om gelijk live feedback te krijgen en je ook tijdens het zwemmen er doorheen te praten. Feedback op het moment dat je dit het beste kunt gebruiken.

 

Mijn zwemtrainer kijkt me een beetje vreemd aan als ik erover begin. Wat wil ze nu weer anders, zie je hem denken. We doen het al jaren zo en gaat eigenlijk altijd goed. Hij kent de systemen wel, maar heeft er nog nooit mee gewerkt. Hij ziet het weleens op wedstrijd, maar is nog niet overtuigd. Hoe maan je zwemmers dan om halverwege tot uitleg te komen, vraag ik? Nou we hebben een fluitje…. Juist… Het staat duidelijk nog in de kinderschoenen.

 

Nu weet ik wel dat personal training in het zwemmen ook nog redelijk in de kinderschoenen staat, dus dat verklaart ongetwijfeld de terughoudendheid nog in deze hulpmiddelen. Toch besluit ik een Swim Coach Communicator te kopen.

 

De FINIS Swim Coach Communicator

 

Swim Coach Communicator Finis
Swim coach communicator – Finis

 

Op mijn favoriete zwemwebwinkel Wiggle zie ik dat de swim coach communicator eigenlijk prima te betalen is. Ik besluit er 1 te kopen en ben inclusief wat korting € 120,- kwijt inclusief verzending. Het is snel binnen en het ziet er degelijk en eenvoudig uit. Je klikt het systeem vast aan de elastieken van je zwembril. Het aanzetten werkt eenvoudig. Via bluetooth koppel je het gelijk aan een telefoon. Via de speciale (gratis) FINIS app kun je direct praten en de microfoon aan of uit zetten. Ook muziek luisteren kan overigens. Spotify aan, streamen via bluetooth naar je device en zwemmen maar. 

 

Zwemmen met muziek

 

Dat doe ik dan ook als eerst. Tijdens mijn training op donderdagavond besluit ik het tweede deel met muziek op te zwemmen. In het begin is het (vooral op de kant) even wennen. Het geluid klinkt heel blikkerig en erg hard in mijn oor. Maar zodra ik ga zwemmen en mijn hoofd onder water heb is het geluid gelijk goed en helder. Als test zwem ik een paar keer volledig onder water. De verbinding wordt gelijk verbroken (dat was ook vooraf in de productomschrijving vermeld), maar zodra ik ook maar weer boven water komt, herstelt de verbinding zich ook weer direct. Ik ervaar het daardoor niet als een minpunt. Het zwemt eigenlijk wel lekker weg met muziek op.

 

Het heeft als voordeel ten opzichte van andere onderwater muziekspelers dat het gewoon spotify kan streamen met bluetooth. De meeste andere zijn mp3 spelers waar je eerst muziek op moet zetten. Door de bluetooth verbinding kan je telefoon in de tas blijven zitten en zo je eigen playlist luisteren waar je op dat moment zin in hebt. En niet eerst thuis de juiste nummer op een MP3 speler zetten. Ik heb het getest in een 50m zwembad en ik heb de gehele lengte goed bereik als mijn telefoon aan de kant blijft in de tas.

 

Zwemtraining – Directe feedback van je zwemtrainer

 

De andere dag is het tijd om de swim coach communicator te testen voor het doel waarvoor het bedoeld is. Zwemmen met (personal) trainer. En dat is vooral even wennen. Voor mijn trainer dan. Hij is gewend te kijken en zijn mond te houden tot het einde van het baantje. Directe feedback geven tijdens het zwemmen is iets waar je even moet ingroeien. Maar het went snel en sindsdien gebruiken we het regelmatig. Vooral tijdens langzame techniekoefeningen (zoals wrikken) heeft een zwemtrainer goed de tijd om je slag te bekijken en direct tips te geven om die eventueel te verbeteren. Hoe dichter de feedback op het moment van de beweging zit, hoe groter ook de kans is dat je dit kunt verwerken tot een verbetering. Ook in het zwemmen van lange afstanden helpt het wat in de motivatie ;).

 

Wat is mijn ervaring?

 

Voor de zwemmer vind ik de Swim Coach Communicator enkel een voordeel. Je kunt direct in het moment gecorrigeerd worden. En dat vind ik vooral heel prettig. Ook kun je baantjes blijven door zwemmen. Dat vind ik dan stiekem wel een nadeel, ik ben ook fan van even uitrusten na een baantje. Maar uiteindelijk is het natuurlijk een voordeel dat je niet onderbroken hoeft te worden in het zwemmen.

 

Als we dan toch een klein nadeel moeten benoemen. Het is noodzakelijk om te praten door de microfoon van de telefoon. De standaard oordopjes met microfoon die gebruikt kunnen worden om hands free te bellen werken niet in combinatie met de FINIS app. Hierdoor moet de trainer continu zijn telefoon vast houden. 

 

Een ander (minimaal) nadeel is dat als je wel uitleg krijgt boven water de trainer het best de microfoon via de app kan uitschakelen. Anders komt het in echo in drievoud binnen inclusief blikkerig geluid. Dan ben je het echt even kwijt. Maar al met al minimale nadelen ten opzichte van de (voor mij) voordelen.

 

Ik ben fan!

 

 

 

 

 

Swim Coach Communicator: Voor- & Nadelen

 

Voordelen

 • Directe feedback mogelijk van je zwemtrainer. Hierdoor wordt je beter in het moment gecorrigeerd in plaats van dat je eerst een baantje moet afzwemmen.
 • Feedback kan tijdens het zwemmen doorgaan. Je kunt dus blijven doorzwemmen.
 • Muziek streamen is ook mogelijk. Met bluetooth kun je spotify streamen vanaf je telefoon naar de Swim Coach Communicator. Zelfs in het 50m zwembad lukt het om de telefoon aan de kant te laten en is het bereik voldoende.
 • Eenvoudig te bevestigen aan je zwembril
 • Makkelijk te koppelen aan telefoon door middel van bluetooth. Communiceren werkt via de FINIS Live app. Gratis te downloaden.
 • Volume via de swim coach communicator te regelen. Zwemmer kan dus zelf tijdens het zwemmen het volume niveau bepalen.
 • Voelt degelijk aan. Geluid is onderwater goed (bovenwater wat blikkerig, maar goed het is bedoeld om onderwater te gebruiken).
 • Handig en eenvoudig in het gebruik. Zitten maar vier knoppen op. Laad via USB op.
 • Wordt geleverd inclusief beschermtasje.

Nadelen

 • Trainer moet continu telefoon vasthouden. Koppelen via headset van de telefoon werkt niet.
 • Per training is vooraf opladen wel gewenst, het kan zijn dat het geluid anders wat slecht te horen is.
 • Als je bovenwater bent en je trainer praat tegen je is het aan te raden de microfoon via de app even uit zetten. Anders hoor je het in echo. Er zit een kleine vertraging in het systeem.
 • Verbinding breekt op het moment dat de Swim Coach Communicator volledig onderwater is. Dus bij een keerpunt of onderwater fase ben je de verbinding even kwijt. Wel wordt deze weer direct hersteld zodra de achterzijde van je hoofd weer bovenwater is.
Swim Coach Communicator
FINIS Swim Coach Communicator

 

 

Conclusie

 

Voor mij is de Finis Swim Coach Communicator absoluut een meerwaarde voor mijn trainingen. Maar het is wel zo dat het eigenlijk voornamelijk een handig hulpmiddel is als je personal training hebt. Het is echt gericht op directe feedback van zwemtrainer naar zwemmer. Als je het graag wilt gebruiken om enkel onderwatermuziek te luisteren is het ook een ideaal apparaatje.

Korting Zwemspullen Arena

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.