Zoek
Sluit dit zoekvak.

Buiten zwemmen met flinke golven

Buiten zwemmen met flinke golven

Gastblog: geschreven door Susan Houbraken – Frisse Duik 

Een natuurlijk golfslagbad

Van de week lag ik in een golfslagbad in Friesland. En nee, dan heb ik het niet over een subtropisch zwemparadijs. Ik heb het over buitenwater waar veel wind stond en dus veel golven met een gemiddelde windsnelheid van 24 kilometer per uur (zorg voor een goede uitrusting ).

Het water is nooit hetzelfde, de natuur is nooit hetzelfde

Ik bevond me op dat moment op onbekend terrein. Ik had nog nooit in deze plas gezwommen en ik was op aanraden van een vriendin (Yenny) hier gaan zwemmen. Samen met een zwemmaatje wilde ik graag 2 kilometer open water zwemmen, had ik gezegd, en volgens Yenny kon dat hier perfect.
Note to you: Als je ergens gaat zwemmen waar je het gebied niet kent, probeer dan net als ik tips te krijgen van een lokaal iemand die het gebied heel goed kent en bepaal vooraf je doel. Kom je er voor pretzwemmen of wil je een prestatie leveren?

Check bij iemand uit de omgeving wat je kan verwachten

Wat zo fijn was, is dat Yenny me heel goed heeft uitgelegd:

  • Hoe ik er heen moest rijden. In het laatste deel moest ik opletten voor een enorme kei in een bocht (tja dat soort informatie vertelt Google maps je niet)
  • Wat ik er kon verwachten: er was een toilet met douche aanwezig
  • Hoe de bodem was, want er was daar veel begroeiing onder water
  • Waar ik het beste het water in kon gaan, bij de steiger het water instappen
  • Wat ik in het water kon verwachten, want er lagen fuiken in het begindeel maar daar kon ik horizontaal overheen zwemmen
  • Hoever ik uit de kant nog kon staan, 20 m uit de kant konden we nog staan

Allemaal zeer waardevolle informatie voor mijn maatje en mij. Ja, we zwommen met z’n tweeën en wat was het uitdagend met die golfslag!
Note to you: ga nooit alleen, zeker niet in een zwemgebied wat je niet kent.  Tips om veilig buiten te zwemmen vindt je hier.

Wees alert tijdens het zwemmen

De uitdaging zat hem in:

  • Het weer, veel wind. We hadden windfinder gecheckt en die gaf aan dat er windkracht 7 stond
  • Onbekend gebied, we hadden gelukkig hele nauwkeurige instructies mee gekregen dus dat gaf ons voldoende vertrouwen om te gaan zwemmen
  • De golven, de windrichting bepaalde mede hoe we gingen starten. We kozen ervoor om eerst tegen de golven in te zwemmen.
  • De begroeiing (van die slierten die je buik kietelen als je eroverheen zwemt 😉), ik droeg zwemschoentjes en dat is echt een aanrader waar de bodem begroeid is.
  • De energie, we voelden ons beiden goed genoeg om zo’n afstand af te leggen maar realiseerden ons maar al te goed dat een ‘golfslagbad’ extra energie van ons vroeg
  • De ademhaling. We zwommen borstcrawl dus het was een must om aan de kant te ademen waar geen golven waren. Een ritmische ademhaling helpt je om goed in de flow te blijven.
  • Het navigeren: door de golven kan je sneller afwijken van de route. Houd een punt op de horizon aan als vast baken en spreek met elkaar af welk punt dat is
  • De plezierbootjes, gelukkig viel het mee aangezien het dus best een winderige dag was met veel bewolking
  • Elkaar zwemmend in de gaten houden, als je beiden naar links ademt dan ziet de een de andere zwemmer maar de andere zwemmer ziet de ander niet. Maak van te voren afspraken over eventuele pauzes om goed bij je zwemmaatje te blijven. Wij wisselden elkaar af: eerst hield ik mijn maatje in de gaten, daarna zij mij.

We hebben de 2 kilometer gehaald! De voldoening en euforie was groot. De terugweg was vele malen sneller dan de heenweg maar dat krijg je vaak als de heenweg onbekend is. Dan zwem je heen alerter en voorzichtiger, terug ken je de route al.
Note to ourselves: we kunnen dit, en dit mogen we vaker doen. Herkenbaar?
Meer buitenzwem verhalen zien?  Klik hier voor meer zwempret.

Wil je graag de winter doorzwemmen in open water? Met het winterprogramma van Frisse Duik kun je het zwemprogramma: ‘zwem de winter door‘ volgen. Met de code FD_Badmuts ontvang je een gratis badmuts bij inschrijving.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *