Laten we maar gewoon met de deur in huis vallen. Ik ben vrij pessimistisch. Je zou het niet altijd zeggen met mijn ambitieuze doelen en het enthousiasme waarmee ik ieder avontuur start. Maar de werkelijkheid is dat ik toch echt moet toegeven dat ik pessimistische trekken heb. Vroeger (tot mijn 30ezo’n beetje) schaamde ik me daarvoor en probeerde ik wanhopig altijd zeer optimistisch in het leven te staan. Positief in het leven staan is toch een beetje de norm. We zijn allemaal gelukkig, blij en zien altijd de zonnige kant (vooral op social media). Positiviteit is een ongeschreven regel.

 

Het woord pessimisme heeft toch een negatieve lading en dat is nooit leuk. 

 

Maar ondanks alle positiviteitsquotes (die ik overigens wel inspirerend vind) blijf ik toch meer in het glas is half leeg niveau hangen. Of meer van de ‘realistische blik’. Als ik dus een enthousiast of wild idee in mijn hoofd heb, moet ik het dus gelijk doen. Ik moet het gelijk regelen voordat mijn pessimistisch stemmetje in mijn hoofd begint met de lijst met bezwaren.

 

Want pessimisme betekent niet dat je altijd maar somber naar de wereld kijkt en dat alles alleen maar energie kost. In tegendeel. Ik heb ook heel veel optimistische trekken, altijd in voor avontuur en ik vind mijn leven erg leuk. Ik geloof in kansen en grijp ze ook (zeker als ondernemer). Maar toch heb ik altijd dat stemmetje in mijn hoofd die ook snel een lijst met bezwaren maakt en alles ook snel van de mindere zonnige kant bekijkt. Ik duik nooit zomaar ergens in (nee ook niet in het zwembad, ik had een startblok fobie) zonder eerst afwegingen te maken.

 

Ik denk, beargumenteer en analyseer eerst.

 

Zo heb ik mijn triatlon avontuur in een avondje in bad geregeld. Ik heb me ingeschreven voor de borstcrawl training, ik heb mijn doeltijden voor de triatlon in mijn telefoon gezet, mijn man het verteld en een to do lijstje gemaakt. Ik moet ervoor zorgen dat er direct geen weg meer terug is. Want zodra mijn eerste enthousiasme zakt moet die stok achter de deur goed vast zitten. 

 

Zo ook met mijn zwemavontuur. Toen ik besloot voor het Open Nederlandse Masters Kampioenschappen (ONMK) te gaan moet ik gelijk voor mezelf wat zaken regelen. Ik spreek het uit tegen wat mensen. Bespreek het met mijn moeder en onderneem gelijk stappen om het doel vast te zetten. Zoals een herinnering in mijn telefoon, extra trainingen en schrijf me in voor krachttraining.

 

Want het pessimisme komt vanzelf om de hoek. Zodra het even niet gaat zoals ik wil (en dat is in dit soort trajecten regelmatig) dan start ik gelijk. Wat een rot sport. Zie je wel dat ik het niet kan? Jeetje, wat ben ik moe. Wat is het saai dat zwemmen en die oneindige streep op de bodem. Mijn benen doen zeer, mijn benen doen echt heel zeer, had ik al gezegd dat mijn benen zeer doen? Oh en mijn armen ook. Die eigenlijk nog meer.

 

Of.. ik kan best even stoppen. Niemand die het ziet (dat is eigenlijk mijn favoriet). 

 

Allemaal negatieve gedachtes die ik week na week bevecht. Als ik voor de zoveelste keer klaag of wil stoppen is de beste strategie om dit gewoon te negeren. Dat doe ik zelf namelijk ook. Ik kan rustig 50m zwemmen en mezelf 50m lang beloven om bij de kant even uit te rusten, om vervolgens aan te komen en gelijk weer te vertrekken.

 

Ik luister gewoon niet naar mijn eigen geklaag en geef er zelden aan toe. Ik kan heel hard zeuren dat zwemmen de stomste sport is van de wereld en ondertussen mijn zwemtas inpakken en naar het zwembad rijden. Ik weet zeker dat ik morgen altijd weer ga, met nieuw enthousiasme voor die dag. Mijn pessimistische trekken winnen het nooit.

 

Zelfdiscipline en motivatie heb ik namelijk in overschot.

 

Maar weet je, pessimisme heeft ook voordelen. Je bent vaak beter voorbereid omdat alle negatieve scenario’s al door je hoofd zijn gegaan. Je hebt minder frustraties want je hebt alles al bedacht. Het helpt je om beter om te gaan met tegenslagen. En wanneer je zeker weet dat iets moeilijk is, ben je automatisch gemotiveerd om extra je best te doen.

 

Elk nadeel heb se voordeel, zei Johan Cruijff.

 

Combineer dat met wat positieve trekken en we komen er wel :).

 

Go pessimist!

 

en nee ik heb de voordelen niet allemaal zelf verzonnen, er zijn er nog veel meer en het is nog onderzocht ook: https://gezondnu.nl/dossiers/psyche/stress/de-voordelen-van-een-pessimist-zijn/

 

Blijf op hoogte

Niets missen van de zwemblogs? Met zwemtips, reviews en ervaringen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veldSOCIAL MEDIA