Terwijl de eerste zwemmeters alweer gemaakt zijn. We bijna op wintersport gaan. En onze tweeling hun tweede verjaardag gaat vieren. Vind ik toch nog even tijd om het jaar 2019 te evalueren. Wat heeft al dat zwemmen me nou gebracht? Ik krijg die vraag regelmatig. Dus nu is het wel een mooi moment om dit op een rijtje te zetten.

Het is zo’n bizar jaar geweest dat ik bijna niet weet waar ik moet beginnen. Zo heeft zwemmen amper een rol in je leven. En zo train je 5x per week, start je een blog, heb je samenwerkingen met gave bedrijven, met de KNZB en ben ik actief op social media.

What happened?

Personal training zwemmen

Wrikken zwemmen

We starten dus maar gewoon in januari ;).  Op 11 januari 2019 startte ik met mijn personal training zwemmen. Ik had super goed gegeten met het idee helemaal moe te worden. Het werd heel veel wrikken. Totaal niet vermoeiend, maar wel met spierpijn ging ik naar huis. Personal training 1 zat erop.

Ik leerde die dag dat techniek en details alles is in het zwemmen. Ik zeg nog tegen mijn trainer “ik ben eigenlijk niet zo van de details”. Hij kijkt me aan, lacht en zegt:

“Je hebt de verkeerde sport gekozen dan.”

In heel mijn leven ben ik meer van de grote lijnen en voor het eerst in mijn leven ervaar ik dus hoe het is om uren te stoeien op een armbeweging in het water en wat een minimaal verschil voor impact kan hebben.

In de maanden die volgen ga ik steeds vaker zwemmen. Werd ambitieuzer en trainde toen nog richting de triathlon. Van 1x per maand personal training verschuiven we naar 2x per maand. En daarbuiten trainde ik met zwemschema’s op maat. De voortgang is iedere maand weer enorm. Dat zwemmen, dat lag me misschien meer dan ik heel mijn leven dacht. Van 2x per week zelf zwemmen schoof ik langzaam op naar 4 keer per week zwemmen, plus een keer krachttraining.

Triathlon – Juni 2019

Finish Triathlon

En dan komt stap voor stap de triathlon dichterbij. De reden waarom ik ben gaan zwemmen. Waarom ik in eerste instantie de basiscursus borstcrawl heb gedaan. In het hardlopen raakte ik eind 2018 geblesseerd en dus moest mijn zwemconditie mijn redding gaan worden. En dat werd het ook. Op 22 juni 2019 voltooide ik mijn eerste 1/8etriatlon. Mijn eerste echte sportprestatie ooit, de tweeling nog geen anderhalf. Nog nooit eerder in mijn leven had ik hardgelopen, gefietst of gezwommen. Laat staan alle drie achter elkaar ;). In een jaar tijd had ik allemaal opgebouwd en ervaren. Met twee baby’s thuis en een peuter. What was I thinking? Het was een uitlaatklep zullen we maar zeggen.

Ik vond het leuk, was super trots, maar had mijn hart al lang verloren aan het zwemmen. En dus focuste ik me vanaf toen op het volgende doel:

Wedstrijdzwemmen.

Oprichting Zwemblog

En in dat traject richting mijn eerste zwemwedstrijd groeide ook de behoefte om met al die nieuwe indrukken iets te gaan doen. Ik schrijf graag en zo had ik een Word bestand vol met al mijn schrijfsels van mijn zwemavonturen. Dit had ik vanaf het begin af aan bijgehouden. Als internet ondernemer bouw ik zo een website en dus deed ik het maar. Misschien wel leuk ook. Snel stroomde de bezoekers binnen. En ook op social media werd ik actief. Een hele stap buiten mijn comfortzone.

Fotoshoot  

Sneller zwemmen

Van het een komt het ander en met een blog heb je natuurlijk mooie foto’s nodig. En dus bedacht ik foto’s te gaan maken. Ik regelde mijn vaste trainingsbad (optisport sportboulevard dordrecht) en kreeg een uur lang het 50m wedstrijdbad voor mezelf.

Een super gave shoot volgde in september waarin ik heel veel mooie foto’s van mezelf heb mogen ontvangen. Spannend, maar zo’n leuke dag!

Samenwerkingen en media aandacht 

Paddles zwemmen

In het kader van de shoot benaderde ik ook het bekende zwemmerk Arena Waterinstinct. Om een samenwerking aan te gaan om het masterszwemmen verder te promoten. Zij zeiden ‘Ja’ en zo werd de shoot mede mogelijk gemaakt door Arena Benelux.

Naast Arena kreeg ik ook nog een samenwerking met de KNZB en werkte ik samen met diverse andere bedrijven. Ik stond meermaals in de krant en mijn blogs worden regelmatig gepromoot door de KNZB en enkele triathlon websites. Soms word ik zelfs herkent in het zwembad ;), tijdens het trainen of op wedstrijd.

Al deze aandacht is overweldigend. Leuk, bijzonder en soms ook nog een beetje lastig.

Zwemvereniging

Maar met al die mooie samenwerkingen moet ik vooral ook niet mijn doel uit het oog verliezen en dat is toch echt wedstrijden zwemmen en mezelf hopelijk zien op de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen, lange baan (mei 2020).

Of ik dat doel ga halen is nog onzeker, maar ik moest in ieder geval lid worden van een zwemvereniging om wedstrijden te kunnen zwemmen. Per 1 oktober ben ik dan ook lid van de zwemvereniging.

Eerste wedstrijden

Wedstrijdzwemmen

En slechts enkele weken later, eind oktober, start ik op mijn eerste officiële masterszwemwedstrijd. De 25m vrije slag (onofficiële afstand) en de 50m vrije slag (officiële afstand). Ik zwem 18.9 sec op de 25m vrij en 41,5 sec op de 50m vrij. Vooral trots was ik op mijn keerpunt, wat absoluut de meeste strijd heeft gekost in het hele zwemmen. Ik schreef er maar liefst 4 blogs over!

Uiteindelijk voltooide ik binnen twee maanden vier wedstrijden. De 25m, 50m, 100m en 400m afstanden heb ik geprobeerd in wedstrijdverband. En sloot ik de 50m af in het jaar 2019 met een tijd van 40.3 sec (en werd ik gediskwalificeerd op de 400m vrij).

Trainingen

Onderwatercamera foto

Maar tussen al die toffe momenten zaten vooral heel, heel, veel, trainingen. Sprinttrainingen, duurtrainingen, lactaattrainingen. Starten, keren, onderwaterfase, adembeperking, vlinderslag benen. Juiste spieren kunnen aanspannen. Heel veel videobeelden. Sporten op basis van schema’s. Echt alles zag ik in het afgelopen jaar voor de allereerste keer in mijn leven voorbij komen.

In januari 2019 zwom ik voor het eerst in mijn leven in een 50m bad. Ik deed er 1 min en 15 seconden over. Slechts 11 maanden later zwom ik datzelfde baantje in een training in 38 seconden. Van nog nooit een baantje borstcrawl zwemmen, tot aan wedstrijdzwemmen, het vergt een hoop.

De zoektocht naar goede voeding, supplementen. Op gewicht blijven. Omgaan met de vermoeidheid. Mijn eigen prestatiedruk. Werken en het gezin.

Het is niet alleen het zwemmen wat je traint, ook mentaal vraagt het een hoop.

Mentaal is het regelmatig eigenlijk uitdagender dan fysiek.

Mentale uitdagingen

Start wedstrijdzwemmen

En dus heb ik het afgelopen jaar vooral veel over mezelf geleerd. Niet alleen het vele trainen, de zelfdiscipline. Alle stappen nemen die ik nog nooit had gedaan. Ik durfde niet op het startblok te staan (nee echt niet). Ik kon geen koprol in het water en ik werd er ook nog kotsmisselijk van. Oh en ik kon ook niet echt zwemmen natuurlijk. En dan iedere keer jezelf weer motiveren om het toch te oefenen. Toch op dat startblok te gaan staan (en dan er weer af ;) ). Toch weer een mislukte koprol te draaien, misselijk aan de kant te hangen en weer opnieuw.

Maar boven alles jezelf WEER inschrijven op een wedstrijd waarvan je weet dat je laatste gaat worden. Omdat het gat tussen mij en ‘de rest’ gewoon nog te groot is. Ja, ik zwem voor mezelf. En het draait om de verbetering van mijn eigen tijden. Dat weet ik. Toch vergt het veel van mij om mezelf te motiveren en op mezelf te focussen en niet alleen maar dat enorme gat te zien tussen mij en zwemmers die al heel hun leven zwemmen. Iets met een resultaatgericht karakter ;). Het verschil wordt echt mentaal gemaakt en daar heb ik best wel mee gestoeid het afgelopen jaar (en dat zal volgend jaar ongetwijfeld nog zo zijn).

Doelen 2020

En dan nu. Het jaar 2020 beginnen we met wijn, wintersport en feest. De wedstrijdplanning tot mei 2020 is klaar. Ik train nog steeds om mee te mogen doen voor het Open Nederlandse Masters Kampioenschappen (lange baan) mei 2020. Maar boven alles kijk ik er vooral naar uit om nog meer toffe ervaringen op te gaan doen met leuke samenwerkingen.

Oh en het leren van vlinderslag… die staat ook echt op de lijst!

En misschien…. misschien doe ik ook nog wel een 1/8e triatlon. Gewoon, omdat ik alle benodigdheden toch al in de kast heb liggen.

Wat zijn jouw doelen voor 2020 en kijk je ook terug op een tof 2019?

 

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.

 

* verplicht veldSOCIAL MEDIA