Incasseren. Ik kan dan ‘al wel’ volwassen en begin 30 zijn. Incasseren is toch niet altijd even makkelijk. Bij een vereniging zwemmen is voor mij lastig te combineren en dus zwem ik vooral in de uren van het recreatiesegment.  

 

Waar ik ook zwem, meestal ben ik een van de weinige, of de enige vrouw die met de snelle(re) zwemmers mee kan zwemmen in de speciaal daarvoor afgezette banen. Over het algemeen geen enkel probleem. Maar toch moet ik met regelmaat opmerkingen incasseren op het ‘vrouw zijn’. Vaak leg ik ze zo naast me neer of doen we het af met een geintje, maar dit keer raakte het me meer.

 

Terwijl ik netjes mijn schema afwerk zwem ik 1 baantje 50m borstcrawl benen met snorkel. Ik zwom niet in de snelle banen en netjes aan de kant. Tot een man van begin 60 tegen me aan zwemt. De eerste keer kan gebeuren. De tweede keer begin je te twijfelen, waarom haalt hij me niet gewoon in? Maar de derde keer wordt het irritant. Ik stop en hij ook. Met de opmerking “schoonzwemmen doe je maar een andere keer!”

 

Verbaasd kijk ik hem aan. “Ja met die snorkel!” Roept hij. 

 

“Meneer als u geen enkel idee heeft waar u over praat, kunt u wellicht beter uw mond houden.” zeg ik hem terug.

 

Maar de man is op dreef en laat zich niet uit het veld slaan. Boos roept hij, “vrouwen horen hier niet! Die zwemmen maar daar!” En hij wijst naar het gedeelte waar de dames gezellig met elkaar hun baantjes trekken.

 

Het raakt me, ik antwoord nog dat ik hem met gemak inhaal en dat hij wellicht zelf beter elders kan gaan zwemmen. Maar dat we vooral vriendelijk kunnen blijven zodat we allemaal een leuk uurtje hebben. 

 

Maar hij zwemt uiteraard alweer weg. 

 

Het is net voor de start voordat ik mezelf wil timen op de 500m. Ik start toch, want ik vind van mezelf dat ik me niet uit het veld hoef te laten slaan. Maar het raakt me. Enorm. Tot twee keer toe moet ik mijn baan staken. 

 

“Vrouwen horen hier niet.”

 

Zoveel jaar emancipatie zo down the drain. 

 

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.

 

* verplicht veldSOCIAL MEDIA