Als ik 1 ding echt totaal niet kon, was het wel zwemmen. Als kind heb ik mijn A & B diploma gehaald en daarna heb ik me zeker 25 jaar lang gespecialiseerd in ‘hoe kom ik op mijn luchtbed, zonder nat te worden’. Een expert ben ik zeker op dit gebied.

Zwemmen was gewoon niet aan mij besteed. Het water was me altijd te koud, het omkleden vond ik niets en daarna stinkt alles naar chloor. Ook op vakantie moest het wel heeeeel warm zijn wilde ik – heel kort – in het zwembad gaan.

Dat zwemmen was dus niet zo mijn ding. Dat bleek uit alles. Maar ja, ik wilde toch graag de borstcrawl leren voor de triatlon. En dus schreef ik mezelf vol positieve energie in voor een basis borstcrawlcursus van de KNZB.

In 12 weken tijd leren zwemmen, samen met andere beginners. Een beetje sceptisch was ik wel, want ik besloot de aangeraden basis materialen (zoomers, plankje, snorkel en pull buoy) allemaal niet te kopen ;). Eerst zien, dan geloven. 

Borstcrawl leren – wat ga je precies leren?

Hoe leer je nu eigenlijk borstcrawl? Wat zijn de basisprincipes? In de basis zijn de meeste borstcrawl cursussen volgens dezelfde principes opgebouwd. Zoals de essentie van gestroomlijnd zijn, je wilt namelijk zo efficiënt mogelijk door het water gaan met zo min mogelijk weerstand. Dat betekent dat lichaamspositie heel erg belangrijk is. Je leert deze basisprincipes.

Daarna wordt de totale zwemslag opgedeeld in onderdelen. Ligging, borstcrawl benen, ademhaling en borstcrawl armen. Tot slot komt alles samen. De gevraagde materialen komen bij de borstcrawl leren allemaal van pas. Bij les 2 had ik dus mooi alle materialen bij ;).

Tijdens de meeste cursussen wordt aan het begin en eind ook een video gemaakt. Deze helpt je om te zien hoe je zwemtechniek er onderwater uit ziet. Je zult zien dat je vaak heel andere dingen doet dan je zelf in gedachte hebt. Heel erg leerzaam dus. 

Maar ik kan al borstcrawl zwemmen, heeft het dan wel zin zo’n cursus?

Ja! Veel zwemmers die deelnemen aan de cursus beheersen al een beetje de borstcrawl. Dus of je nu helemaal niets kunt, of je weet je weg redelijk door het zwembad. De cursus is voor beide zwemmers geschikt. Wel is het zo dat hoe ouder je bent, hoe lastiger bepaalde zaken af te leren zijn. Borstcrawl techniekfouten vergen wat meer tijd om aan te passen dan wanneer je helemaal nieuw begint. Wil je overigens meer leren over de meest gemaakte borstcrawl fouten. Lees dan dit artikel: De 10 meest gemaakte borstcrawl fouten

Wat mag ik verwachten na de cursus?

Beheers je de borstcrawl na een cursus? In alle eerlijkheid, nee, die kans acht ik niet zo groot. Goed borstcrawl leren is een lang proces. Het is een technische slag die veel oefening vergt om goed uit te voeren. Zeker op een latere leeftijd leer je toch wat minder makkelijk. Als je zelf borstcrawl hebt aangeleerd is het nog lastiger om een nieuwe / andere techniek je eigen te maken.

Maar met veel oefening en regelmatig opfrissen van de techniek kun je snel wat banen borstcrawl zwemmen.

Wil je dus goed borstcrawl leren zwemmen? Dan raad ik je zeker een cursus of andere vormen van technieklessen aan
(bekijk hier  de opties voor zwemtraining voor volwassenen).

 

Mijnzwemcoach banner

 

Korting Zwemspullen Arena Waterinstinct

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.