Als beginnende master zwemmer met ambitieuze doelen (en moeder van 3 kinderen plus ondernemer) ontvang ik veel vragen. Hoe doet ze het toch allemaal? Op deze pagina beantwoord ik de meest gestelde vragen over hoe ik mijn gezin, werk en sport combineer.

Mijn zwemdoel was het starten met wedstrijdzwemmen om te kunnen starten op de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen. Dat is gelukt. In januari 2020 heb ik meegedaan aan het ONMK korte baan in Rotterdam. Ik startte de 50m en 100m vrij. Exact 1 jaar en 11 dagen nadat ik mijn eerste personal training zwemmen volgde. Daarvoor kon ik (totaal) niet zwemmen. 

Nu focus ik me op het ONMK lange baan (50m) in mei 2020. Daarna is alles nog open. 

Als moeder van drie dochters (tweeling uit 2018 en dochter uit 2015) staat over het algemeen niet bekend dat je veel tijd (over) hebt. Vier tot vijf keer in de week sporten is voor veel moeders dan ook niet haalbaar. Waarom dan voor mij wel?

Ik werk sinds 2014 fulltime als ondernemer. Dat maakt dat ik mijn weken heel flexibel kan indelen. Mijn man zit sinds 2018 ook fulltime in de zaak, wat ons samen met nog iemand een totaal van 3fte maakt. Overdag besteden mijn man en ik dus ook veel tijd samen.

Ik sport of in de avond als de kinderen slapen, of overdag als ze op school zijn of bij mijn moeder (zij past 2 dagen op). Ik combineer het zwemmen met mijn lunchpauze. Ik eet in de auto onderweg er naar toe, zwem van 12.00 tot 13.00u en om 13.30u zit ik uiterlijk weer achter mijn bureau om verder te werken.

Doordat ik samenwerk met mijn man zijn wij niet afhankelijk van de avonden / weekenden om elkaar te zien. Dat maakt het voor ons dus geen relatiecrisis als we beide 2 avonden per week weg zijn.

Ik schreef er ook een blog over: ‘Hoe doet ze het toch?‘ 

Tijdens een normale week train ik drie keer per week alleen in het zwembad. 1x per week sluit ik nog aan bij de zwemvereniging waar ik lid van ben. Standaard zwem ik dus 4x per week.

Daarnaast volg ik nog een keer per week krachttraining. Wat een totale training maakt van 5 (op 4 dagen in de week).

Ik volg twee keer per maand priveles zwemmen. Soms valt dit binnen de normale zwemtrainingen en soms is het extra. Net hoe het uitkomt.

Normaal gesproken heb ik dus nog steeds 3 volledige rustdagen. Waarvan altijd het weekend, deze is voor het gezin.

Mijn vaste trainingszwembad is in Dordrecht, Sportboulevard Dordrecht. Hier zwem ik gemiddeld 3x per week in het wedstrijdbad (50m). Dit is overigens niet het dichtstbijzijnde zwembad vanuit mijn huis. Maar ik train graag in een 50m zwembad en ik vind het gewoon een heel fijn zwembad. Ruimtelijk, duidelijke regels (niet allemaal kris kras door elkaar zwemmen) en voldoende plek om lekker te trainen.

Daarnaast train ik op vrijdagavond mee met de zwemvereniging, waar ik lid van ben.

Voor mijn personal training lessen train ik elders (in verband met de locatie van mijn zwemtrainer). 

Iedereen vanaf 20+ wordt bij de KNZB masterszwemmers genoemd. Ofwel de volwassenen binnen de zwemsport. Door heel Nederland zijn diverse masters zwemverenigingen. Hier worden trainingen aangeboden specifiek voor deze groep. Aansluiten bij triatlon training of triathlonverenigingen wordt ook veel gedaan.

Meer opties voor zwemtrainingen voor volwassenen vindt je in deze blog: ‘Opties voor zwemtrainingen voor volwassenen‘.