Search
Close this search box.

Nadelen zwemmen – Vooral praktisch onhandig

Nadelen zwemmen – Vooral praktisch onhandig

Is een zwemblog nu echt de beste plek om te gaan lezen over de nadelen van zwemmen? Ik ga mijn best doen om een objectief stuk te schrijven. Want ondanks dat ik veel in het water lig, zie ik ook best wel de nadelen (en ik heb het ook even nagevraagd bij wat vriendinnen die zwemmen echt niet leuk vinden).
Hier komt het dus… Een artikel met de nadelen van zwemmen (auw).

Nadelen zwemmen

1: Openingstijden zwembad

Als je het mij vraagt absoluut met stip op 1. De belemmering van de openingstijden. Hardlopen of fietsen? Het kan allemaal op een moment wanneer het jou uitkomt. Zwemmen (met name in een zwembad) daarentegen niet. Sommige zwembaden hebben ruime openingstijden als het gaat om banenzwemmen, andere (met name de wat kleinere) zwembaden zijn weer heel beperkt in de openingstijden van het banenzwemmen.

En dan hebben we het nog niet over de drukte die er soms heerst in zwembaden.

Dat maakt zwemmen soms wat lastiger in te plannen rondom de rest van de activiteiten in je leven. Zo train ik op donderdagavond pas om 21.00u. Zodra de kinderen dus naar bed gaan, zit ik nog een hele tijd ‘te wachten’ tot ik mag gaan zwemmen. Gelukkig heb ik zelfdiscipline, maar ideaal is het zeker niet.

Ook leuk: Zwemmen of Hardlopen? De voor- en nadelen en waarom je het goed kunt combineren

2: Chloorparfum

Als je veel zwemt, kun je de chloorlucht het beste omarmen als je nieuwe parfum. Hoe veel ik ook schrob, of was, het lijkt na het zwemmen allemaal niet zoveel te helpen. Toch komen er steeds meer zwembaden met zoutelektrolyse. Dan heb je daar al een stuk minder last van. Tot die tijd omarmen we maar de chloorlucht en blijf goed douchen na het zwemmen.

3: Omkleden

Eerst wachten op de openingstijden, dan naar het zwembad toe rijden. En dan nog omkleden. Er zijn natuurlijke snellere manieren om een sport te beoefenen. En het omkleden is (zeker in de winter) niet altijd even leuk. Gelukkig is het in de meeste zwembaden en de kleedruimtes niet echt koud, dus dat valt mee. De kleine hokjes kan voor sommige een nadeel zijn. Maar de algemene ruimtes zijn meestal prima te doen.
Ook na het zwemmen kan het omkleden een beetje onhandig zijn. Hoe goed je je ook afdroogt het blijft toch altijd een beetje plakkerig en klam.
Ideaal? Nee, ook niet echt.
Er zijn overigens wel oplossingen voor om te kleden als er enkel een gemeenschappelijke ruimte is waar je je niet prettig voelt. Of voor omkleden na het open water zwemmen, de omkleedponcho: Omkleedponcho – ontmoet de Zeemeermantel

4: Comfortabel in badkleding

De ene persoon heeft er wat meer last van, dan de ander. Maar niet iedereen voelt zich even comfortabel in badkleding. Dat kan een reden zijn om niet te willen zwemmen. En ik kan alleen maar zeggen, vind een sport die bij je aansluit. Als je je echt niet comfortabel voelt, doe het gewoon niet. Het is tenslotte een hobby.
Twijfel je nog? Ga dan gewoon een keer kijken. Je zult zien dat niemand ervan opkijkt.

Ga je overigens starten. Dan kan ik de badkleding in het assortiment van Decathlon echt aanraden. Ze hebben voor een goede prijs een heel ruim assortiment, van badpakken, bikini’s tot corrigerend aan toe. Van eigen merk tot aan de topmerken zoals arena & speedo. Ga naar Decathlon zwemkleding assortiment.

5: Scheren

Ben ik de enige die dit een nadeel vind…. Of mag ik dat niet schrijven. In de winter ben ik iets minder secuur in scheren dan in de zomer. Maar sinds ik zwem gaat die vlieger niet meer op…. Genoeg hierover. Het spreekt voor zich.

6: Zwemmen is maar saaiiiiiiii

Heen en weer, 25m of 50m (als je twijfelt wat de verschillen zijn: Lange baan vs korte baan zwembad).
Zwemmen kan best wel saai zijn. Als je in een zwembad zwemt en je beheerst maar 1 slag is het vooral heen en weer zwemmen. Dat kan natuurlijk en voor veel mensen is dat ook prima. Als jij het saai vindt, niet getreurd. Er zijn ook zoveel mogelijkheden om zwemmen afwisselender te maken. Leer meerdere slagen of volg een zwemschema. Dat geeft een doel, houvast tijdens trainingen en je zult ervaren hoe afwisselend zwemmen wel niet kan zijn.

Conclusie, ga het toch maar proberen 😉

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. En tuurlijk heeft zwemmen een paar, vooral onpraktische, nadelen. Maar het heeft ook heel veel voordelen. Zwemmen is gezond. Zal ik er heel kort dan toch een paar opsommen? Gewoon om je heel misschien toch te overtuigen om het eens te proberen?

Voordelen zwemmen

  • Minder kans op blessures (door de gewichtloosheid in het water)
  • Full body workout. Met banenzwemmen gebruik je je volledige lichaam. Het is dus heel inspannend. Je verbrand veel calorieën. En dat vinden we stiekem allemaal wel fijn.
  • Het is ontspannend. In het water zijn werkt voor veel mensen ontspannend.

Of lees dit artikel: Voordelen zwemmen

Kort maar krachtig.
Tot in het zwembad 🙂

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

2 reacties

    1. En dan toch de moeite te nemen om een zwemblog te lezen ;). Maar het belangrijkste is om iets te doen wat leuk is. Ongeacht of dit nu zwemmen is of niet.
      Nooit te oud om te leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *