Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vragen beantwoord over het zwemmen van een master zwemwedstrijd

Vragen beantwoord over het zwemmen van een master zwemwedstrijd

In oktober 2019 startte ik mijn eerste officiële zwemwedstrijd voor volwassen. Ofwel een masters zwemwedstrijd. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk dat wedstrijdzwemmen? Ik neem je mee in alle vragen rondom het starten van een masters wedstrijd. 

Hoe kan ik meedoen aan een zwemwedstrijd?

Om mee te kunnen doen aan een zwemwedstrijd dien je lid te zijn van een zwemvereniging. In Nederland zijn er diverse zwemverenigingen die een masters afdeling hebben. Masters zegt niets meer dan dat het de volwassenen tak is. Niet alle zwemverenigingen hebben specifiek een masters afdeling, maar bij sommige zijn er toch mogelijkheden om mee te trainen. 

Als je lid bent van een zwemvereniging vraagt de vereniging een startlicentie aan bij de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond). Met deze licentie / startnummer kun je je dan inschrijven bij een masters wedstrijd. Vaak doet de vereniging dit ook nog voor je.

Voor openwater zwemwedstrijden gelden andere regels. Hier kun je wel starten zonder dat je lid bent van een vereniging. 

Waar vind ik een overzicht van de masterszwemmen wedstrijden?

Op de website mastersprint.nl staat een wedstrijdkalender gepubliceerd. Hier zie je een overzicht van de aangemelde wedstrijden in Nederland. 

Wedstrijdzwemmen

 

Tegen wie zwem ik?

Vooraf geef je bij de inschrijving je verwachtte tijd op per afstand die je gaat zwemmen. Dit kan een PR zijn (gezwommen op een eerdere officiële wedstrijd) of een trainingstijd zijn als je nog geen officiële tijd hebt staan. Deze tijd dient als leidraad voor de organisatie om de series in te delen. 

Uiteindelijk wordt je dus ingedeeld op basis van je inschrijftijd. Dat betekent dat je kunt starten met mannen en vrouwen door elkaar van allerlei leeftijdscategorieën.

In de uitslagenlijst wordt je uiteindelijk ingedeeld in je eigen leeftijdscategorie (blokken van 5 jaar, startend vanaf 20+) en op basis van geslacht.

Ofwel als ik me inschrijf voor een wedstrijd kan het zomaar zijn dat ik start tegelijk met mannen in de leeftijd van 40-45 jaar en dames van 50-55 jaar, terwijl ik zelf een vrouw ben in de categorie 30-35 jaar. Deze andere deelnemers hebben dan om en nabij dezelfde inschrijftijd opgegeven. 

Uiteindelijk in de uitslag word ik geplaatst in de dames 30-35 jaar. Dus ondanks dat ik niet tegelijk met deze andere dames heb gezwommen, wordt je hiermee wel vergeleken in de uitslag. 

Op deze manier wordt er zo efficiënt mogelijk omgegaan met de ruimte in het zwembad. Alle series zitten op deze manier zo vol mogelijk. Terwijl als je het op leeftijd zou indelen en er schrijft maar 1 man van 50+ in op een bepaalde afstand deze alleen zou moeten starten en de rest van het bad leeg ligt. 

Een ander voordeel is dat er zo wat meer competitiegevoel is. Doordat je met om en nabij gelijkgestemde qua tijd start kun je goed aan elkaar optrekken. 

Wat heb ik precies nodig aan spullen?

In theorie niets meer dan wat je gebruikt tijdens een normale training. Dus gewoon badkleding en een handdoek. Een zwembril en een badmuts (maar ook dat is niet verplicht). Een wedstrijdpak is ook niet verplicht. De meeste zwemmers dragen wel een wedstrijdpak. Maar er zijn ook genoeg zwemmers die in een normaal trainingszwempak / zwembroek aan de start verschijnen. Let wel, niet de vakantie bikini’s en zwembroeken ;). 

Wil je toch graag een wedstrijdpak, deze is ongeveer vanaf € 100,- verkrijgbaar en je kunt ze zo duur maken als je wilt. Omdat je op dit moment enkel nog kunt starten vanuit een vereniging hanteren de meeste verenigingen ook nog clubkleding. Afhankelijk van je vereniging kan het zijn dat je nog rekening dient te houden met de aanschaf van clubkleding. 



Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *