De borstcrawl is de snelste zwemslag die er is. Toch beheersen (vooral veel volwassenen) de borstcrawl zwemslag niet heel goed.

Borstcrawl techniek

De borstcrawl is een technische slag. Een zwemslag van de details. Tegenwoordig leren jonge kinderen al tijdens de eerste zwemlessen de basis van de borstcrawl. Maar als je wat ouder bent heb je het misschien wel nooit tijdens je zwemlessen geleerd.

In grote lijnen bestaat de borstcrawl techniek uit vier onderdelen:

  1. Ligging
  2. Beenslag
  3. Armslag (insteek, catch en stuwen)
  4. Ademhalen

Op internet zijn tal van video’s te vinden die de borstcrawl techniek goed uitleggen. Veel mensen die ik tref in het zwembad hebben het zichzelf aangeleerd. Vaak door te observeren naar anderen. Ondanks dat dit een goede methode kan zijn, blijft er vooral op het gebied van efficiëntie (met zo weinig mogelijk energie zo soepel mogelijk door het water te gaan) veel liggen. Ook in het verbeteren van eventuele snelheid is de juiste techniek heel erg belangrijk en komt het juist op de details aan.

Borstcrawl cursus

Daarom is het aan te raden een cursus te doen. Door een juiste techniek kun je namelijk in een korte tijd veel meer progressie boeken. Daardoor kost borstcrawl zwemmen je en minder kracht en kun je sneller gaan.

Sta je nog aan het begin en twijfel je nog om te starten met de borstcrawl? Dan zou ik je zeker adviseren om met een cursus te beginnen (nee ik heb echt geen aandelen). Het is tenslotte veel makkelijker om iets van het begin af aan goed aan te leren, dan dat je op een later moment gewoontes moet afleren.

En hoe ouder je wordt, hoe lastiger dit kan zijn.

Waar een borstcrawlcursus volgen?

Wil je ook de borstcrawl leren? Door heel Nederland worden diverse borstcrawl cursus pakketten aangeboden.

Zelf heb ik een cursus gedaan bij de KNZB en dat was hartstikke leuk. In de basiscursus leer je in 12 lessen het begin. Van stroomlijnen tot het uitvoeren van de totale slag. Kun je nog niets, denk dan niet dat je na 12 lessen een topper bent. Het heeft echt nog veel oefening nodig, maar het geeft je goed houvast om of zelf verder te oefenen, of door te stromen naar een vervolg borstcrawlcursus.

Wil je nog meer opties voor het volgen van zwemtraining? Lees dan de blog over de verschillende opties voor zwemtrainingen

Ben je ook gek van zwemmen? Volg je me dan al op social media?

Join the community

SOCIAL MEDIA