Veel sporters vinden het heerlijk om na het sporten de statistieken te bekijken en progressie te kunnen bijhouden. In het zwemmen is een sporthorloge dan ook een leuke toevoeging om je zwemactiviteiten te kunnen volgen. Het klinkt ook super handig. Een horloge dat precies weet hoe ver je bent als je een lange set moet zwemmen. Zelf banen tellen is dan verleden tijd. Of in sommige horloges kun je zelfs je trainingsschema programmeren. De techniek houdt het allemaal bij voor je… Toch?

Uit ervaring blijkt dat een goed zwemhorloge nog niet zo eenvoudig is. Niet ieder sporthorloge is namelijk even secuur in het zwembad. En dat is toch wel zo handig. Met zoveel sporthorloges op de markt zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Dus maakte ik een overzicht van de beste zwemhorloges van dit moment.

Keuzes vooraf

Voordat je je verdiept in sporthorloges voor zwemmen is het belangrijk jezelf af te vragen waar je het horloge allemaal voor wilt gebruiken. Is het enkel om het zwemmen te traceren? Of doe je bijvoorbeeld aan triatlon en wil je ook de andere sporten kunnen monitoren? Ga je het horloge 24/7 dragen? Of doe je hem enkel om als je gaat sporten? Dat laatste maakt vooral uit voor de looks & feels van het horloge. Sommige sporthorloges kunnen wat grof zijn. Zeker voor smalle vrouwenpolsen niet altijd even mooi.

Dan zijn de volgende dingen ook nog belangrijk:

  • Besturingssysteem – is het horloge wel compatibel met je eigen smartphone? Wel zo handig om gelijk de statistieken te kunnen bekijken.
  • Functies – welke functies wil je naast het traceren van je sport ook graag gebruiken? Bijvoorbeeld een timer, agenda functie, synchroniseren met je smartphone, etc.
  • Levensduur batterij – zeker als je je horloge hele dagen draagt is batterijduur een belangrijk punt.
  • Uiterlijk – vindt je het überhaupt mooi om te dragen?
  • Prijs – hoe meer functies, hoe hoger de prijs. Bedenk je dus vooraf of je al die functies wel echt gaat gebruiken.

Zwemhorloge – opties 2020

De volgende horloges hebben een plek gekregen in dit artikel:

  • Polar Vantage
  • Garmin Swim 2
  • Swimmo Swimming smart watch
  • Garmin Forerunner 935

In werkelijkheid heeft bijna iedere smartwatch of sporthorloge wel het sportprofiel zwemmen binnen de opties. Dit zijn echter de meest geavanceerde sporthorloges op dit moment voor in het zwembad.

Polar Vantage

Prijs vanaf € 229,-

Waarom dit horloge?

Polar is een zeer bekend merk als het gaat om sporthorloges. Ze staan bekend om de vele sportprofielen die te gebruiken zijn. Ook de vormgeving van de Polar Vantage is vooruit gegaan ten opzichte van zijn voorgangers. De ronde vormgeving maakt het een mooi horloge om te dragen. Verkrijgbaar in zwart en wit en in verschillende formaten.

Superhandig:

De vele sportprofielen zijn heel handig. Zeker voor triatlon. Of eigenlijk iedere sport heeft Polar wel een sportprofiel van. Polar heeft een eigen Polar Flow app waarin je al je gegevens op mobiel of desktop kunt bijhouden.

Hartslagmeting? 

De polar Vantage heeft een ingebouwde hartslagmeter via de pols. Ook kun je los een hartslagband koppelen die om je borst gaat. Hierdoor is de meting nog accurater.

Minpunten

Hoe spijtig ook, als zwemhorloge is het niet zo accuraat in de meting. Zeker in het zwembad zit hij er heel vaak naast met de hoeveelheid meters. Dit maakt dit horloge geen betrouwbare partner in het zwembad.

Conclusie

Goed horloge voor zeer veel verschillende sporten. Met GPS (en GPX) functie ideaal voor buitensporten. Iets minder geschikt voor zwembadzwemmen.

Waar te koop:

Bol.com heeft een groot assortiment aan Polar horloges. 

Garmin swim 2

Prijs vanaf € 249,-

Waarom dit horloge?

Zoals de naam al zegt is de Garmin Swim 2 speciaal gemaakt voor zwemmers. Het houdt vrijwel alles bij dat je kunt wensen als een fanatieker zwemmer. Hartslag via de pols, intervaltijden, rusttijden, zwem efficiëntie, afstand, tijd, tempo, slagtype, aantal slagen en nog veel meer! Dankzij de GPS ook geschikt voor open water.

Superhandig:

Dit zwemhorloge geeft tijd en afstand aan ook wanneer je zwem specifieke oefeningen uitvoert of gaat zwemmen met één arm.

Hartslagmeting? 

Ja, via een ingebouwde polssensor.

Minpunten

Als zwemhorloge niet echt, het is niet geschikt voor een heel arsenaal aan andere sporten. Al meet het wel hardlopen, fietsen en dagelijkse activiteit.

Conclusie

Als ik nu voor een nieuw zwemhorloge zou gaan, zou ik absoluut voor de Garmin Swim 2 kiezen. Het lijkt me voor nu het beste complete zwemhorloge op de markt.

Waar te koop:

Bol.com

Swimmo Swimming Smart Watch

Prijs vanaf € 199,-

Waarom dit horloge?

Speciaal ontwikkelt voor zwemprestaties. Meet alles wat je wilt meten als zwemmer. Mooie vormgeving.

Superhandig:

Je ontvangt direct een signaal als je een PR hebt verbroken.

Hartslagmeting? 

Ja, via polssensor

Minpunten

Echt gericht op zwemprestaties. Meet geen ‘sporten op het droge’. Ook geen GPS voor openwater metingen.

Conclusie

Mooi sporthorloge voor zwemmers. Gezien de prijs zijn er completere sporthorloges te koop die meer meten dan enkel zwemprestaties.

Waar te koop:

Swimmo

Garmin Forerunner 935

Prijs vanaf € 395,-

Waarom dit horloge?

Ultiem sporthorloge voor onder andere triathlon. Zeer compleet sporthorloge.

Superhandig:

Heel nauwkeurig GPS signaal, ideaal voor openwater zwemmen.

Hartslagmeting? 

Ja, via polssensor

Minpunten

Door de vele opties heeft het wat tijd nodig om de software goed te kunnen gebruiken en in te zetten. Maar goed, als dat alles is.

Conclusie

Van andere  zwemmers weet ik dat de Garmin vrij accuraat is in het meten van de afstanden in het zwembad. Met alle functionaliteiten en sportprofielen is dit een zeer compleet sporthorloge dat ook goed geschikt is voor zwemmen.

Waar te koop:

Wiggle

Alternatieven Zwemhorloge

FORM swimNaast de ‘traditionele’ sporthorloges zijn er in de zwemwereld ook andere innovatieve meetinstrumenten. De meest bekende hiervan is de “FORM” zwembril (verkrijgbaar via Amazon). Deze hightech smart zwembril geeft realtime in het glas van je zwembril onder andere je zwemtijden en afstanden weer. Ook kun je het koppelen met een hartslagmeter de OH1 van Polar. Deze hartslagsensor klip je ook aan je zwembril waardoor er geen bluetooth afstand te overbruggen is van je borst naar de bril.

Conclusie

Ondanks dat de markt vol is met diverse soorten zwemhorloges / sporthorloges zie je veel fanatieke zwemmers maar weinig met een horloge om zwemmen. En zelf heb ik deze transformatie ook gemaakt. In het begin was mijn zwemhorloge (zelf gebruik ik een polar) heilig. Ik kon bijna niet wachten om na het zwemmen de gegevens te downloaden en te bekijken. Ondertussen draag ik hem nog maar zelden. Enkel bij lange afstanden of open water.

Zwemmen is een vrij constante sport. Tijden verbeteren kost maanden aan training en het gaat relatief langzaam. Ik weet dus ongeveer wel wat mijn standaard zwemtijden zijn en heb hiervoor geen horloge meer nodig. Ook heeft ieder zwembad eigenlijk een zwembadklok. Dit is ook een prima hulpmiddel om jezelf eens op een bepaalde afstand te meten.

Met zwemtechniek kan het horloge eigenlijk niet omgaan. Ga je dus veel wrikken of andere techniekoefeningen doen dan heeft het horloge weinig toegevoegde waarde. Al belooft de Garmin Swim 2 wel beter om te kunnen gaan met 1 arm techniek oefeningen.

Bij sprinttraining is het horloge onvoldoende accuraat omdat het pas begint te meten op het moment dat je start met zwemmen. Terwijl de tijd natuurlijk begint te lopen op het moment dat je start van het startblok. Hiervoor werkt de zwembad klok toch beter of iemand die vanaf de kant je tijd meet.

Waarvoor is het dan wel handig? Het meet automatisch je trainingen wat bijvoorbeeld voor triathlon handig kan zijn om al je trainingen goed bij te houden. Ook in open water is een horloge met GPS functioneel om afstanden en tijden bij te kunnen houden.

Blijf op hoogte

Niets missen van de zwemblogs? Met zwemtips, reviews en ervaringen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

SOCIAL MEDIA